Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

The Chantays - Pipeline (1963)


«Pipeline» είναι το φημισμένο surf rock κομμάτι του συγκροτήματος The Chantays που ηχογραφήθηκε το 1963.


Οι Chantays σχηματίστηκαν το 1963. Ήταν πέντε φίλοι από το σχολείο της Santa Ana στην California, ο Bob Spickard, ο Brian Carman, ο Bob Welch, ο Warren Waters και ο Rob Marshall.


Η «Pipeline», αρχικά ονομαζόταν "Liberty's Whip," αλλά άλλξε όνομα όταν μέλη του συγκροτήματος είδαν το φιλμ του Bruce Brown με τίτλο ταινίας "Endless Summer", μία πρωτοποριακή ταινία ντοκιμαντέρ για δύο Καλιφορνέζους που γυρνούσαν όλο τον κόσμο σε αναζήτηση του τέλειου κύματος.

«Pipeline» σημαίνει "αγωγός" και αναφέρεται σε ένα φαινόμενο στο σερφ, στο οποίο η κορυφή του κύματος το οποίο ένας surfer έχει ‘καβαλήσει’ πηγαίνει εντελώς πάνω από το κεφάλι του και σκάει μπροστά του, αφήνοντάς τον στο κέντρο αυτού που μοιάζει με σωλήνα από το νερό.


Το κομμάτι γρήγορα ανέβηκε στα Billboard Pop charts, φτάνοντας στο νούμερο 4, και έγινε ένα κλασικό hit της εποχής του.



Παρά το γεγονός ότι είχαν πάρα πολλές μελωδίες surf, το «Pipeline» ήταν για τους Chantays το μόνο hit single, και θεωρείται ένα από τα ορόσημα της surf μουσικής.


Τον Νοέμβριο του 1997, οι Chantays ηχογράφησαν μια νέα ακουστική εκδοχή της μελωδίας, με τίτλο «Pipeline Unplugged", που κυκλοφόρησε στο άλμπουμ τους "Waiting For The Tide".


Άλλοι που έπαιξαν την "Pipeline" ήταν: Johnny Thunders, Dick Dale (με τον θρυλικό Stevie Ray Vaughan σε μία καταπληκτική εκτέλεση! Ακούστε την εκτέλεση πιο κάτω… ), The Ventures, Hank Marvin, The Challengers, Anthrax, Bruce Johnston κ.α .




Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Jerry Lee Lewis - Live in Athens (1990)


Back in time! Τι μου θύμησαν τα παιδιά από το Rockabilly Greece με τις φοβερές φωτογραφίες ... Jerry Lee Lewis in Athens. 14 Δεκεμβρίου 1990. Ντελίριο! Κατευθείαν από την "κρύπτη" του ghostGreaser...
(Ανεβάστε λίγο τον ήχο...)









Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

"Breathless" (1983)


Η ταινία Breathless του 1983 με πρωταγωνιστή τον Richard Gere, είναι ριμέικ της γαλλικής ταινίας του 1960, ‘À bout de souffle’.

Στο αυθεντικό φιλμ Αμερικανίδα μπλέκεται με Γάλλο κακοποιό. Στο ριμέικ Γαλλίδα μπλέκει με Αμερικάνο κακοποιό στο Los Angeles. Στην Γαλλία ο τίτλος της ταινίας ήταν «A Bout de Souffle Made in USA».


Η ταινία αξίζει γιατί έφερε για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο την μουσική του Jerry Lee Lewis.


Πως θα μπορούσε άλλωστε να λείπει αφού το όνομα της ταινίας ήταν “Breathless”.


Ο Τζες (Ριτσαρντ Γκιρ) είναι ένας κλέφτης αυτοκινήτων, που έχει τρέλα με την μουσική του Jerry Lee Lewis τις περιπέτειες του Silver Surfer (κόμικ). Είναι επίσης και ερωτευμένος με τη Μόνικα (Valérie Kaprisky), μια σέξι φοιτήτρια αρχιτεκτονικής από τη Γαλλία που γνώρισε στο Λας Βέγκας. Αποφασισμένος να της μάθει την «καλή ζωή», ο Τζες επιστρατεύει όλη τη γοητεία του για να πείσει την Μόνικα να παρατήσει τα πάντα και να τον ακολουθήσει σε ένα ταξίδι στο ηλιόλουστο Μεξικό.



Στην αρχή της ταινίας ο Τζες κλέβει ένα αυτοκίνητο και θέλοντας να ακούσει μουσική ψάχνει για κάποια κασέτα. Ό, τι βρίσκει δεν του αρέσει (Disco?? Μπλιάχ!) και σύντομα τις ξεφορτώνεται όλες από το παράθυρο. “I known what we need! We need the Killer! Mr. Jerry Lee Lewis and his pumping piano!”



Αυτό που μετράει είναι η ξέφρενη μουσική του Killer που δένει με τον ρυθμό της ταινίας και τον χαρακτήρα του Γκιρ που με μια Cadillac στο χρώμα της φωτιάς τρέχει

στην καυτή άσφαλτο... Το καλύτερο είναι στο τέλος…




Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

The Sleepy LaBeef story


Ο Sleepy LaBeef γεννήθηκε ως Thomas Paulsley LaBeff, στις 20 Ιουλίου του 1935, στο Smackover του Arkansas. Είναι 6 μήνες μικρότερος του Elvis.


Ο ψηλός και με χαρακτηριστική βαριά φωνή LaBeef, πήρε το ψευδώνυμο "Sleepy" (κοιμισμένος) από τα μάτια του που φαίνονται σα να είναι μισόκλειστα.


Αργότερα του έδωσαν και άλλα ψευδώνυμα όπως «ο Ταύρος» και «ο άνθρωπος – Jukebox».


Γεννήθηκε στο Αρκάνσας, μεγάλωσε σε ένα αγρόκτημα με πεπόνια και μετακόμισε στο Χιούστον, όταν ήταν 18 χρονών.


Εκεί άρχισε να τραγουδάει gospel για τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ έπαιζε και με μια μπάντα σε ραδιοφωνικά προγράμματα, όπως το Houston Jamboree και το Louisiana Hayride.


Στη δεκαετία του 1950,η τρέλα του rockabilly κτύπησε και τον LaBeef και ξεκίνησε να ηχογραφεί rockabilly κομμάτια. Το πρώτο του, "I'm Through", ηχογραφήθηκε στο Starday Records το 1957.



Το 1964, μετακόμισε στο Nashville και άλλαξε το στυλ του σε πιο πολύ country, σημειώνοντας singles για την Columbia Records. Το πρώτο πραγματικό hit του ήταν 1968 με τίτλο "Every Day", που ανέβηκε στο # 73 στα charts του Αμερικάνικου country Billboard.


O LaBeef πήγε στη Sun Records το 1970 και συνέχισε την ηχογράφηση άλμπουμ και τις περιοδείες. Η δημοτικότητά του έπεσε στην Αμερική, αλλά μεγάλωσε στην Ευρώπη. Το 1989 ήρθε και στην Ελλάδα. (Σημείωση: Ο ghostGreaser - που τότε κυκλοφορούσε ως σκέτος Greaser - , ήταν άρρωστος και έχασε στον μεγάλο Sleepy... Φτού!).


Επίσημη ιστοσελίδα: http://www.sleepylabeef.com/



http://www.rockabilly.nl/artists/labeef.htm

http://www.rockabillyhall.com/SleepyLB1.html