Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

The Shakin' Stevens story


Ο Shakin' Stevens, γνωστός και ως "Shaky", γεννήθηκε ως Michael Barratt, στις 4 Μαρτίου του 1948 σε ένα προάστιο στα περίχωρα του Κάρντιφ στη Νότια Ουαλία από τον Jack και την May Barratt.

Ο Michael Barratt - Shakin Stevens, ήταν το νεότερο από τα 11 παιδιά της οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν βετεράνος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και δούλευε στην οικοδομή.

Ο Shaky παντρεύτηκε τη σύζυγό του Carole στις 7 Οκτωβρίου 1967 και απέκτησαν τρία παιδιά. Όταν παντρεύτηκε το επίσημο επάγγελμα του ήταν γαλατάς, και ζούσαν σε ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο του Κάρντιφ.

Ως έφηβος στα μέσα του 1960 ο Barratt δημιούργησε την πρώτη του ερασιτεχνική rock and roll μπάντα με τους φίλους του από το σχολείο και έγινε ο τραγουδιστής και η ηγετική μορφή του συγκροτήματος. Αρχικά ονομάστηκαν ‘The Olympics’, μετά ‘The Cossacks’ και μετά ‘The Denims’ και έπαιζαν σε συναυλίες στην περιοχή της Νότιας Ουαλίας.

Αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ο Stevens συνδέθηκε με την πτέρυγα της νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας και έπαιζε σε εκδηλώσεις της νεολαίας. Η νεολαία - τότε - είχε σύνδεσμο με πολλές εξέχουσες προσωπικότητες της μουσικής βιομηχανίας, όπως ο Pete Townshend.

Ξεκίνησε επαγγελματικά κατά τη διάρκεια του 1968, ως Shakin' Stevens and the Sunsets. Οι Sunsets ήταν ένα συγκρότημα από το Penarth, που έπαιζε τον ήχο του παλιού καλού rock'n'roll της δεκαετίας του ’50.

Τον Δεκέμβριο του 1969 πήραν πρόσκληση να γίνουν support για τους Rolling Stones.

Το 1977, μετά από επτά χρόνια συνεχών συναυλιών και ηχογραφήσεων, ο Jack Good κάλεσε τον Shaky στο Λονδίνο για να συμμετάσχει σε μια οντισιόν για το μιούζικαλ "Elvis!" Τρεις ηθοποιοί έπρεπε να απεικονίσουν τη ζωή του Ελβις κατά τη διάρκεια του show και ο Shaky πήρε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, παίζοντας τον Elvis στα πρώτα χρόνια.

Η παρουσία του ξεπέρασε κάθε προσδοκία και έγινε ευρέως γνωστός στο κοινό του Ηνωμένου Βασιλείου. Άρχισε να εμφανίζεται τακτικά στην τηλεόραση, όχι μόνο στην Βρετανία, αλλά και στις ΗΠΑ.

Στα τέλη του 1979, ξεκίνησε συνεργασία με την μάνατζερ Freya Miller, η οποία αμέσως το είπε να διακόψει τη συνεργασία του με τους Sunsets και να συνεχίσει σόλο καριέρα. Ήταν - από ότι φάνηκε - μία έξυπνη συμβουλή που τον βοήθησε ακόμα πιο πολύ να αναδείξει το μεγάλο ταλέντο του. Κάτω από το επιτήδειο χέρι της Μίλερ, το 1981, ο Shaky σημείωσε το πρώτο του χιτ στην Βρετανία φτάνοντας στο νο 1 με το "This Ole House" (παλιά επιτυχία της Rosemary Clooney), ενώ θα ακολουθήσουν άλλα δέκα τραγούδια που έφτασαν στο top five, μεταξύ των οποίων τρία στο νούμερο 1 με το "Green Door", "Oh Julie" και "Merry Christmas Everyone", ενώ το "You Drive Me Crazy" και το "A Love Worth Waiting For" έφτασαν στο νο 2 το 1981 και το 1984 αντίστοιχα. Εντωμεταξύ ο Shaky είχε υιοθετήσει ένα πιο ποπ στυλ.


Στην επιτυχία του 1984 "Teardrops", που έφτασε στο # 5 στο Ηνωμένο Βασίλειο, έπαιζε ο Hank Β. Marvin στην κιθάρα, ενώ ο Stevens μάζευε συχνά διάσημους μουσικούς στις ηχογραφήσεις του, όπως ήταν ο Albert Lee, ο Roger Taylor, η Bonnie Tyler και, πιο πρόσφατα, ο Tony Joe White.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο Stevens επανασυνδέθηκε με τον πρώην παραγωγό τον Dave Edmunds και έγραψαν το άλμπουμ ‘Lipstick, Powder and Paint’ και το χριστουγεννιάτικο σούπερ χιτMerry Christmas Everyone, που ήταν νο 1 hit τα Χριστούγεννα του 1985.


Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν σε όλη τη δεκαετία του 1980 και στις αρχές του 1990.

Ήταν στη δεκαετία του 1990, ωστόσο, που ο Stevens έκανε ένα μεγάλο διάλειμμα από τις ηχογραφήσεις, ενώ έμπλεξε σε δικαστικούς αγώνες για τα δικαιώματα του άλμπουμ Legend. Το 1999 επέστρεψε σε live εκτελέσεις.

Το 2005, επέστρεψε πάλι στα charts της Βρετανίας, με το album The Collection’, που έφτασε στο νο 5.

Το παλιό του συγκρότημα, οι Sunsets συνέχισαν να παίζουν χωρίς αυτόν αυθεντικό rock and roll σε Ευρώπη και Αυστραλία. Πρόσφατα συνδέθηκε μαζί τους ο ανιψιός του Shaky, Levi Barrett.

Ο Shakin' Stevens – που στην Ελλάδα τα έντυπα της εποχής τον αποκαλούσαν ‘ο κεφάτος μίμος του Έλβις’ - αν και έφυγε από το αρχικό εκρηκτικό rock and roll στυλ που είχε με τους Sunsets (καταπληκτικές εκείνες οι ηχογραφήσεις) και μεταλλάχθηκε σε μια πιο ποπ φιγούρα ‘προσιτή’ στο 'πλατύ κοινό', κατάφερε να αναδειχθεί (στην Ευρώπη) και να κυριαρχήσει κάποια χρόνια την δεκαετία του ‘ 80, μια εποχή που μεσουρανούσε η ηλεκτρονική ποπ, χωρίς ποτέ να χάσει τον υπέροχο ‘αέρα’ των fifties, που απέπνεε. Πέρα από την ψυχαγωγία, έγινε η αιτία να στραφούν κάποιοι νέοι της εποχής προς το παλιό καλό ρον εντ ρολλ (και φυσικά στον Έλβις). Ανάμεσά τους και το παρόν φάντασμα..

God Bless You Shaky


Επίσημη ιστοσελίδα του Shakin' Stevens

Η Δισκογραφία του

Ιστοσελίδα των Sunsets


Shaky - A Tribute to Eddie Cochran


2004


Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

The Gene Simmons story



Ο Gene Simmons γνωστός και ως ‘Jumpin’ Gene Simmons γεννήθηκε στο Tupelo του Μισισιπή (όπου γεννήθηκε ο Elvis), στις 10 Ιουλίου 1933 και μετακόμισε στο Memphis του Tennessee το 1958.

Ενώ έπαιζε σε διάφορα clubs στην περιοχή του Μέμφις στα πρώτα του χρόνια, το μοναδικό του ύφος τράβηξε την προσοχή του Sam Phillips, ιδιοκτήτη της θρυλικής "Sun Records". Ήταν απλώς ζήτημα ημερών ο Sam Phillips να τον προσθέσει στην εντυπωσιακή λίστα του με τα αστέρια της Sun Records: Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Johnny Cash, Roy Orbison και Charlie Rich.

Καθώς η μουσική σταδιοδρομία του συνέχιζε να αναπτύσσεται ο Gene συμμετείχε στο περίφημο "Bill Black Combo" (ο Bill Black ήταν ο θρυλικός μπασίστας του Elvis τα πρώτα χρόνια) ως βασικός τραγουδιστής. Το Combo κέρδισε την προσοχή και παρουσιάστηκε σε δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές, όπως το "Ed Sullivan Show" και το "American Bandstand."

Οι παραστάσεις τους συνέχισαν να είναι δημοφιλείς μέχρι τον πρόωρο θάνατο του Bill Black. Ο Gene σύντομα υπέγραψε με την "Hi Records" και πέτυχε να κάνει hit με το "Haunted House," ένα κομμάτι του Johnny Fuller από το 1958, που έφτασε στο νο 11 του Billboard Hot 100 το 1964. Ήταν η πρώτη του επιτυχία με εκατομμύρια πωλήσεις και η αφετηρία για μια μεγάλη παγκόσμια περιοδεία.

Το κομμάτι ηχογράφησε αργότερα και ο Jerry Lee Lewis, αλλά και ο Hasil Adkins.

Η δεκαετία του 1980 με την αναβίωση του «Old Time Rock 'Roll» στο εξωτερικό, έφερε τον Gene να τραγουδάει όλα τα παλιά τραγούδια του σε όλη την Ευρώπη.

Η τελευταία του δουλειά ήταν το "Indian Outlaw," το 1994 που ήταν για τον Tim McGraw και πούλησε πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα.

Ο Brian Setzer ηχογράφησε το "Peroxide Blonde in a Hopped Up Model Ford," για το άλμπουμ του ‘Rockabilly Riot, Vol. 1: A Tribute to Sun Records’ (2005).

Ο Simmons πέθανε στις 29 Αυγούστου 2006, σε ηλικία 73.

Η γνωστή μορφή των Kiss, ο Gene Simmons (πραγματικό όνομα: Chaim Witz) πήρε το όνομά του από τον τραγουδιστή του rockabilly.