Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

The Roy Orbison story


"Ο Roy Orbison είναι ο μεγαλύτερος τραγουδιστής στον κόσμο" (Elvis Presley)

O Roy Orbison (πλήρες όνομα Roy Kelton Orbison) γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1936, στο Vernon του Texas. Αργότερα, η οικογένειά του μετακόμισε στη μικρή πόλη του Wink στην καρδιά των εκτάσεων με τις πετρελαιοπηγές του Τέξας. Ξεκίνησε παίζοντας και τραγουδώντας με τοπικές μπάντες - η πρώτη του ήταν με τους ‘Wink Westerners’.

Ο Roy μετά, συνεργάστηκε με τουςTeen Kingsμε τους οποίους, στο στούντιο του Norman Petty στο Clovis του Νέου Μεξικού, ηχογράφησε το single "Ooby Dooby", που κυκλοφόρησε μόνο σε τοπικό επίπεδο.


Ακούγοντας την συμβουλή του Johnny Cash, ο Roy απέστειλε αντίγραφο του τραγουδιού στον ιδρυτή της ‘Sun Records’, Σαμ Φίλιπς. Στον Phillips άρεσε αυτό που άκουγε, και έφερε τον στο Μέμφις, και τον Ιούνιο 1956, η Sun είχε κυκλοφόρησε το πρώτο single του Roy Orbison.




Η περίοδος του Roy στη Sun, δεν ήταν, ωστόσο, ιδιαίτερα χαρούμενη. Μόνο το ντεμπούτο του, η επανέκδοση του ‘Ooby Dooby’, έγινε κάπως επιτυχία. Άλλα κομμάτια που ηχογράφησε με την Sun, όπως το "Sweet and Easy To Love", το "Chicken Hearted" και το "Rock House", (και το μνημειώδες "Domino") φάνηκαν να ξεχωρίζουν, αλλά όχι πολύ. Χρόνια αργότερα, ο Orbison θυμήθηκε τις παλαιότερες συναντήσεις του με τον Sam Phillips, ο οποίος του έπαιξε κάποια πρόσφατα ηχογραφημένα κομμάτια singles της Sun.

«Δεν μιλούσε τη γλώσσα μου. Δεν ήμουν σοφιστικέ, αλλά είχα μόρφωση πανεπιστημίου (ο Roy σπούδαζε γεωλογία). Και, όταν έφερε τον πρώτο δίσκο (το "That's Alright" του Arthur Crudup) και το δεύτερο ("Mystery Train"), είπε," Τώρα τραγούδα έτσι. " Αν είχε πει «τραγούδα με την ίδιο πάθος, την ίδια αίσθηση όπως κάνει αυτός ο άνθρωπος», τότε θα έλεγα «καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείτε». Αλλά, δεν κατάλαβα τι εννοούσε, δεν ήξερα τι ήθελε. Δεν θα μπορούσα να τραγουδήσω έτσι. Είχα ήδη στον χώρο λίγο καιρό και είχα το δικό μου τρόπο. "

Ο Roy άφησε τη Sun το 1957 και υπέγραψε στους παραγωγούς μουσικής Acuff-Rose, πεπεισμένος ότι είχε αληθινή κλήση για να γίνει τραγουδοποιός. Πράγματι, το τραγούδι του "Claudette", που γράφτηκε ενώ ήταν στη Sun, ήταν ένα από τα Top 30 χιτς για τους Everly Brothers το 1958. Ακολούθησε ένα σύντομο πέρασμα από την RCA, αλλά ούτε τα singles του Chet Atkins που ηχογράφησε γνώρισαν μεγάλη επιτυχία.

Παρ 'όλα αυτά, αστέρι του Roy θα έλαμπε σύντομα, μετά από μία συζήτηση μεταξύ του μάνατζέρ του Wesley Rose και ενός πρώην προαγωγό της Mercury, του Fred Foster. Ο Foster είχε ακούσει ένα δίσκο από τον Warren Smith στη Sun, το "Rock and Roll Ruby».

«Ο Fred νόμιζε ότι εγώ το είχα ηχογραφήσει και έτσι υπέγραψε μαζί μου, νομίζοντας ότι ήμουν κάποιος άλλος!", είπε ο Ρόι. Ο Orbison, ωστόσο, βρήκε τη θέση του με τη νεοσύστατη εταιρία του Foster, την ‘Monument’, αρχίζοντας με το χιτ του 1960 "Up Town", ένα από τις πρώτες επιτυχίες της εποχής Νάσβιλ, με έγχορδα αντί για βιολιά.

Foster ήταν αρκετά έξυπνος για να βγει από το δρόμο, τη σωστή στιγμή. Δεν είπε "να ακούγεσαι όπως αυτός» ή να «παίζεις με αυτόν τον τρόπο». Ήξερε τι του ακούγεται καλό.

Σε επίπεδο σύνθεση τραγουδιών, ο Orbison άρχισε να συνεργάζεται με τον συμπατριώτη του Τεξανό, Joe Melson. Ξεκινώντας με το "Up Town", οι δυο τους είχαν μια μακρά και πολύ παραγωγική συνεργασία. Από τα πρώτα 15 τοπ χιτς του Roy, έξι ήταν δημιουργήματα της ομάδας Orbison/Melsom. Σε αυτά ανήκει το μεγάλο χιτ "Only The Lonely", που για ελάχιστα απέφυγε να φτάσει στο νούμερο ένα στην Αμερική.

Στη Βρετανία, ωστόσο, δεν έφτασε μόνο στην κορυφή των charts, αλλά παρέμεινε στο Top 40 για περίπου 6 μήνες. Το "Only The Lonely" είναι, φυσικά, το τραγούδι που θεωρείται από πολλούς ως η αφετηρία της κλασσικής μπαλάντας στον ήχο του Roy. Οι περισσότερες από τις επιτυχίες που θα ακολουθούσαν, όπως το "Running Scared", "Crying", "Dream Baby», "In Dreams" και "It's Over", περιείχαν ένα ζωντανό συνδυασμό έντονου ρομαντισμού σε συνδυασμό με σχεδόν οπερετικά φωνητικά που καθιέρωσαν τον Roy ως ένα πραγματικά μοναδικό ταλέντο. Αλλά, όπως Orbison θα τονίσει κατ 'επανάληψη, οι επιτυχίες του δεν ήταν με κανένα τρόπο ένας κατάλογος από λυπημένα τραγούδια ή ρομαντικά δράματα.

"Σε γενικές γραμμές, θα έλεγα ότι ήταν τουλάχιστον πενήντα-πενήντα. Το "Dream Baby", το "Mean Woman Blues", το "Running Scared", ακόμα και το "Pretty Woman" έχουν ένα αίσιο τέλος!"

Το σήμα κατατεθέν του Roy, τα μαύρα γυαλιά του, ήρθε περίπου το βράδυ που μπέρδεψε τα κανονικά γυαλιά του και έπρεπε να βασιστεί σε ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου. Διαχειρίστηκε το μυστηριώδες βλέμμα που άρεσε και σύντομα, ήταν τα μόνα γυαλιά που φορούσε.

Οκτώ κορυφαία Top Ten hits στα τέσσερα χρόνια μεταξύ 1960 και 1964 άνοιξαν το δρόμο για το μεγαλύτερο ρεκόρ πωλήσεων της καριέρας του με το "Oh, Pretty Woman". Υπολογίζεται ότι πούλησε πάνω από 7 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο το 1964, και ανέβηκε στα αμερικανικά charts για τρεις εβδομάδες, αναχαιτίζοντας την Βρετανική εισβολήαπό συγκροτήματα όπως The Animals και οι Manfred Mann.

Στη Βρετανία, ο Roy πέτυχε το δεύτερο συνεχόμενο Number One (το It's Over’ είχε κυριαρχήσει στα charts του Ηνωμένου Βασιλείου την άνοιξη του '64) και, όπως και η προηγούμενη επιτυχία του, παρέμεινε στα τσαρτς για πάνω από τέσσερις μήνες. Καθώς ήταν ο μόνος Αμερικανός τραγουδιστής που ξεπέρασε τη βρετανική εισβολή, ο Orbison περιόδευσε στην Βρετανία πολλές φορές, αρχικά μαζί με τους The Beatles (οι οποίοι, την εποχή εκείνη, ήταν σε γενικές γραμμές άγνωστοι στην Αμερική).

"Τα έκανα θάλασσα την πρώτη μέρα που βρέθηκα εκεί. Περπάτησα έξω σε αυτό το μικρό θέατρο και είχαν πλακάτ με τους Beatles παντού, και εγώ είπα," τι είναι όλα αυτά; Τι είναι οι Beatle τέλος πάντων; " και ο John Lennon είπε, «εγώ είμαι ένας». Στεκόταν ακριβώς πίσω μου».

Οι Beatles, φυσικά, επηρεάστηκαν σημαντικά από τον Orbison με το "Please Please Me" να είναι ένα αφιέρωμα σε αυτόν.

Το 1965, Orbison υπέγραψε με την MGM και έγινε αστέρι του κινηματογράφου για λίγο με το The Fastest Guitar alive το 1968, αλλά η MGM βρέθηκε σε οικονομική δυσκολία και δεν δόθηκε άλλη ευκαιρία στον Orbison.


Τότε ήρθε η τραγωδία όταν, κατά την διάρκεια της συμφιλίωσής του με την πρώην σύζυγό του, την Claudette, εκείνη σκοτώθηκε σε ατύχημα με μοτοσικλέτα. Δύο χρόνια αργότερα το 1968, δύο από τους γιους του Roy σκοτώθηκαν από πυρκαγιά. Ο Roy επέστρεψε στις ρίζες της χώρας του και ηχογράφησε για την Mercury και την Asylum στα 70 's.

Η φήμη του, όμως, άρχισε να ανεβαίνει και πάλι μέσα από παλιότερες δουλειές του. Η Linda Ronstadt έδωσε το έναυσμα με το "Blue Bayou" (1977) και τρία χρόνια αργότερα, ο Ρόι κέρδισε ένα βραβείο Grammy για το ντουέτο του με την Emmylou Harris στο "That Loving You Feeling again". Ένα χρόνο αργότερα, ο Don McLean σκόραρε με το "Crying", αλλά η πραγματική επιτυχία ήρθε με την επανακυκλοφορία του χιτ του 1963 "In Dreams" που έγινε το κεντρικό στοιχείο της ταινίας του 1986 του David Lynch, Blue Velvet.

Αφού υπέγραψε στην Virgin, και με όλες τις παλιές ηχογραφήσεις του, και ενώ αντιμετώπιζε πτώχευση, ο Orbison άρχισε να ηχογραφεί εκ νέου τα τραγούδια του "έτσι ώστε να είναι διαθέσιμα" και κυκλοφόρησε το διπλό σετ - "In Dreams".

Το 1987, ο Roy μπήκε στο Rock & Roll Hall Of Fame και αργότερα έγινε μέλος των Travelling Wilburysμαζί με τον Tom Petty, τον Bob Dylan και τον George Harrison.

Με την καριέρα του ανανεωμένη, ο Orbison βρέθηκε στο τηλεοπτικό αφιέρωμαRoy Orbison and Friends: a Black and White Night, με τον Bruce Springsteen, τον Tom Waits, τον Elvis Costello, τον T Bone Burnett, τον Jackson Browne και άλλους.

Και τότε, ενώ πάλι βρισκόταν σε ανοδική πορεία, η τραγωδία χτύπησε και πάλι. Το Δεκέμβριο του 1988, (Φώτο: Αρχείο Φαντάσματος) ο Roy πέθανε ξαφνικά από καρδιακή προσβολή. Ανάμεσα στην πληθώρα των καλλιτεχνών που επηρεάστηκαν, ο Bono των U2 συνόψισε πολλά συναισθήματά του όταν είπε, "Γράφοντας για αυτόν είναι σαν να γράφω για τον Elvis, ο οποίος ήταν το μόνο συγκρίσιμο φωνητικό ταλέντο. Το μεγάλο του χάρισμα ήταν να μετατρέπει τον πόνο και την κακή τύχη που έζησε σε μεγάλα τραγούδια». Ο Bono, έγραψε το "She's a Mystery To Me", ειδικά για το Roy. Ο Paul McCartney είπε: "Ήταν και θα είναι πάντα ένας από τους μεγάλους του rock n 'roll".

Στην φώτο με την δεύτερη γυναίκα του. Συνέντευξή της στα ΝΕΑ βλέπε ΕΔΩ

Μετά τον θάνατό του κυκλοφόρησε το 1989, το άλμπουμ "Mystery Girl" και έκανε το μεγαλύτερο ρεκόρ πωλήσεων της καριέρας του. Η επιτυχία αυτή πυροδοτήθηκε από δύο ακόμη κορυφαία top ten hits, το "You Got It" (γραμμένο από τον Petty και τον Jeff Lynne των ‘Wilburys) και το "I Drove All Night". Το 1992 η Virgin κυκλοφόρησε το" King Of Hearts ", μια συλλογή από παλαιότερα ανέκδοτα τραγούδια του.


Roy Orbison - You Got It
Ανέβηκε από scootaway. - Μουσικά videos, συνεντεύξεις καλλιτεχνών, κονσέρτα και άλλα.

Ο Bruce Springsteen όταν παρουσίασε τον Ρόι στο Rock & Roll Hall Of Fame, το 1987 είπε: "Το 1975, όταν πήγα μέσα στο στούντιο για να κάνω το "Born To Run", ήθελα να κάνω ένα δίσκο με λέξεις όπως του Bob Dylan που να ακουγόταν όπως ο Phil Spector. Αλλά, πάνω απ 'όλα, θα ήθελα να τραγουδήσω όπως ο Roy Orbison. "






Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

The Class of '55


Το Σεπτέμβριο του 1985, οι θρύλοι του Rock n Roll και της Sun Records, ο Johnny Cash, ο Jerry Lee Lewis, ο Roy Orbison και ο Carl Perkins μαζεύτηκαν στο στούντιο της Sun Records από όπου είχαν ξεκινήσει πριν 30 χρόνια και έφτιαξαν το άλμπουμ ‘Class of '55’, (‘Η τάξη του ‘55), το οποίο κυκλοφόρησε το 1986.

Το άλμπουμ ήταν εν μέρει ένα αφιέρωμα στον Elvis Presley, αλλά κυρίως μια ανάμνηση εκείνων των - τότε - ελπιδοφόρων νέων καλλιτεχνών, που ήρθαν στη Sun Records, το 1955 για να ηχογραφήσουν τα τραγούδια τους στη νέα εποχή του Rock and Roll. Ηχογραφημένο στο στούντιο της Sun του Sam Phillips και ολοκληρωμένο στο American Sound Studios, στο τελευταίο τραγούδι, "Big Train (from Memphis)", ακούγονται και οι φωνές των John Fogerty, The Judds, Dave Edmunds, Ricky Nelson, Sam Phillips, και June Carter Cash.

Το άλμπουμ "Interviews from the Class of '55 Recording Sessions" κέρδισε το 1987 το βραβείο Grammy Award for Best Spoken Word Album.

Οι Cash, Lewis και Perkins είχαν παλαιότερα συνεργαστεί το 1956 με το άλμπουμMillion Dollar Quartet (μαζί με τον Elvis) και το 1982 με το άλμπουμThe Survivors Live.

Track listing

Side one

1. Carl Perkins – "Birth of Rock and Roll" (Carl Perkins/Greg Perkins) – 4:21

2. Jerry Lee Lewis – "Sixteen Candles" (Luther Dixon/Allyson Khent) – 3:48

3. Carl Perkins – "Class of '55" (Chips Moman/Bobby Emmons) – 2:56

4. Perkins, Lewis, Orbison & Cash – "Waymore's Blues" (Waylon Jennings/Curtis Buck) – 2:25

5. Johnny Cash – "We Remember the King"' (Cash/Lewis/Orbison/Perkins) – 2:58

Side two

1. Roy Orbison – "Coming Home" (Orbison/Will Jennings/J.D. Souther) – 3:59

2. Perkins, Lewis, Orbison & Cash – "Rock and Roll (Fais-Do-Do)" (Michael Smotherman) – 3:17

3. Jerry Lee Lewis – "Keep My Motor Running" (Randy Bachman) – 2:52

4. Johnny Cash – "I Will Rock and Roll with You" (Cash) – 2:01

5. Perkins, Lewis, Orbison & Cash – "Big Train (from Memphis)" (John Fogerty) – 7:56


"He still ain't gone"

"Rock and Roll"

"Coming Home"

Keep My Motor Runnin

Class of '55

We Remember The King

Big Train