Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

The Esquerita story


Το πραγματικό όνομα του μαύρου τραγουδιστή και πιανίστα Esquerita ήταν Steven Quincy Reeder Jr. Το S.Q. Reeder το έκανε Eskew Reeder και στη συνέχεια Esquerita. Ο Esquerita θεωρέιται ότι επηρέασε το στυλ του Little Richard.

O Reeder γεννήθηκε στο Greenville της Νότιας Καρολίνας, στις 20 Νοεμβρίου του 1935. Φοίτησε στο Sterling High School στο Greenville τα έτη 1947-1950.

Σαν παιδί έλαβε την υποχρεωτική gospel εκπαίδευση, εξαιτίας της χριστιανής μητέρας του, και ξεκίνησε να τραγουδά στην Βαπτιστική Εκκλησία του Greenville. Εκεί άρχισε να φωνάζει στο τραγούδι, ενώ στο πιάνο ήταν αυτοδίδακτος. Σύμφωνα με τον Λιτλ Ρίτσαρντ (στην αυτοβιογραφία του), ήταν ο Esquerita που τον έμαθε να παίζει πιάνο.

Γύρω από 1953 προσχώρησε σε μια gospel μπάντα που είχαν βάση τη Νέα Υόρκη, τους Heavenly Echoes, που έβγαλαν το single "Didn't It Rain" (1955).  Επιστρέφοντας στο Greenville, μετά τη διάλυση της μπάντας, ο Reeder άρχισε να εμφανίζεται στο Owl Club με το παρατσούκλι "Professor Eskew Reeder".  Εκεί άρχισε να αναπτύσσει ένα μανιακό στυλ, έβαζε βαρύ make-up και δύο περούκες, και χτένισμα pompadour ψηλότερο από του Λιτλ Ρίτσαρντ. Στο Owl Club τον ανακάλυψε ο Paul Peek των Blue Caps του Gene Vincent, το 1958. Ο Vincent έπεισε την Capitol να υπογράψει στην αυτήν ο Reeder, ο οποίος τότε άλλαξε το όνομά του σε "Esquerita".

Τα χρόνια που ακολούθησαν ο Reeder έγραψε αρκετά singles με διάφορους μουσικούς σε διάφορα στούντιο στο Νάσβιλ, στο Ντάλας, στη Νέα Ορλεάνη και στο Ντιτρόιτ. Η Capitol Records κυκλοφόρησε το LP Esquerita το 1959, το μοναδικό του άλμπουμ με την κλασσική έννοια. Μερικοί από τους μουσικούς με τους οποίους ηχογράφησε κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής ήταν οι : Jimi Hendrix, Dr. John, Allen Toussaint και οι The Jordanaires του Elvis Presley. Τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι τα : "Hey Miss Lucy", "Get Back Baby", "Getting’ Plenty of Lovin’", "Rockin’ the Joint" και "Oh Baby".





Από εκεί και πέρα λίγα είναι γνωστά για αυτόν. Το 1968 άλλαξε το όνομά του σε ‘The Magnificent Malochi’, όνομα που μάλλον υιοθέτησε στην φυλακή, όπου βρέθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα και κυκλοφορούσε ως “Mark Malochi”, ενώ υπέγραψε με την Brunswick Records. Το 1970 έπαιξε keyboards στο "Takin 'Care Of Business" του John Hammond. Αμέσως μετά από αυτό, άρχισε να εξαφανίζεται από τη μουσική σκηνή. Η Capitol έκανε δυο επανεκδόσεις του υλικού του στη δεκαετία του 70 και η Linda Hopkins κυκλοφόρησε ένα τραγούδι γραμμένο από τον Reeder το 1973, με τον τίτλο "Seven Days and Seven Nights".

Γύρω στο 1983, ο Billy Miller εντόπισε τον Esquerita στη Νέα Υόρκη για μια συνέντευξη για το περιοδικό Kicks Magazine. Η ζωή του δεν πήγαινε καλά και εργαζόταν ως συνοδός σε πάρκινγκ και περιστασιακά τραγουδούσε σε διάφορα εξαθλιωμένα κλαμπ της Νέας Υόρκης. Ο Esquerita πέθανε από AIDS το 1986 στο Χάρλεμ.