Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

The Wanderers: the film


Η ταινία «The Wanderers» είναι μία κλασσική Rock’n’ Roll / Greaser ταινία του 1979, που σκηνοθέτησε ο Philip Kaufman.


Η ταινία αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου που έγραψε ο Richard Price και εκδόθηκε πρώτη φορά το 1974, όταν ο Price ήταν μόλις 24 χρονών!


Η ταινία επικεντρώνεται γύρω από την ζωή των μελών μιας συμμορίας νεαρών Ιταλικής καταγωγής στο Βόρειο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, των Wanderers, στις αρχές της δεκαετίας του ’60.


Παρακολουθούμε κυρίως τις κόντρες τους με τις άλλες συμμορίες, το δέσιμο και την αλληλεγγύη μεταξύ τους, ενώ θίγονται και άλλα θέματα, όπως οι φυλετικές εντάσεις, οι σχέσεις με το άλλο φύλο, τα πάρτυ, οι σχέσεις με τους γονείς, το πέρασμα από την εφηβεία στην ωριμότητα και η επίδραση της επαναστατικότητας των νέων (αρχές '60's) στην μουσική της εποχής. Φυσικά η μουσική είναι φανταστική!!!!


Η ταινία έχει δύο βασικούς πρωταγωνιστές. Τον Richie Gennaro που είναι ο ηγέτης των Wanderers και τον Joey Capra.


- Ο Richie, (Ken Wahl), έχει δεσμό με την Despie Galasso (Toni Kalem). Η Despie είναι ο τύπος του μάλλον χαζούλικου κοριτσιού. Το πρόβλημα όμως είναι ότι είναι ταυτόχρονα και κόρη ενός τύπου που θυμίζει (αυτός και η παρέα του) το... «Νονό»!


Ο Richie, ο αρχηγός και ο "ωραίος" της παρέας, δεν φαίνεται να είναι ερωτευμένος με την Despie και κάποια στιγμή τσιμπιέται με την «κουλτουριάρα» Nina (Karen Allen).

Και ενώ πάει να γίνει κάτι, τα πράγματα αρχίζουν και μπλέκονται όταν μαθαίνει ότι έχει αφήσει έγκυο την Despie και ιδιαίτερα όταν αυτό το μαθαίνει ο... μπαμπάς της.


- Ο Joey (John Friedrich),κοντούλης, ευαίσθητος, ευέξαπτος και συμπαθητικός, έχει σοβαρό πρόβλημα με τον βίαιο και κτηνώδη πατέρα του.Στο τέλος δεν τον αντέχει και φεύγει.


- Ο Perry (Tony Ganios) είναι μία από τις μορφές της ταινίας. Σωστό ντερέκι δεν καταλαβαίνει από φόβο. Έχει έρθει πρόσφατα στην γειτονιά, μαζί με την αλκοολική μητέρα του, και μετά από ένα περιστατικό, όπου εμφανίζεται από το πουθενά και σώζει τον Joey και άλλους δύο Wanderers από σίγουρο βρωμόξυλο από τους Baldies που τους έχουν στριμώξει άσχημα, ο Perry γίνεται μέλος των Wanderers με συνοπτικές διαδικασίες. Η φράση “Leave the kid alone…” θεωρώ ότι πρέπει να μείνει στις all time classic φράσεις στην ιστορία του κινηματογράφου. (Δες παρακάτω το βίντεο).

Και το σημαντικότερο. Το παλικάρι (στην πραγματικότητα) είναι ελληνικής καταγωγής! Αμ, πως!




Αν και αρχικά δεν θεωρήθηκε επιτυχία για το box office, μετά την προβολή της η ταινία “The Wanderers” απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα.

Οι συμμορίες που κατονομάζονται στην ταινία, αν και είναι φανταστικές, εντούτοις βασίζονται σε πραγματικές συμμορίες που θυμόταν ο Price από την παιδική του ηλικία, όταν ζούσε σε κάποιο οικοδομικό τετράγωνο στο Μπρονξ.

Έτσι, πραγματικά ονόματα συμμοριών του Μπρονξ εκείνης της εποχής είναι οι “Fordham Baldies”, οι “Del-Bombers” και οι “Ducky Boys”.

Οι "Wanderers" ήταν το όνομα μίας πραγματικής συμμορίας στο Νότιο Brooklyn, μέρος μίας μεγαλύτερης συμμορίας Ιταλο-αμερικάνων, της συμμορίας των South Brooklyn Boys.

Η ταινία που διαδραματίζεται το1963, αποτυπώνει, με κάποιες σκηνές, το τέλος της εποχής «της αθωώτητας» που αντιπροσώπευε η δεκαετία του '50. ( Η Αμερική σε λίγο θα μπει στην εποχή του Βιετνάμ, των δολοφονιών των 2 Κένεντυ και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, των παιδιών των λουλουδιών, των ναρκωτικών κλπ). Τέτοιες σκηνές είναι ο βίαιος θάνατος του Turkey (πρώην Wanderer που έγινε Baldie), η στρατολόγηση ολόκληρης της συμμορίας των Fordham Baldies στο Πολεμικό Ναυτικό (νύξη στον μετά από 2 έτη Πόλεμο του Βιετνάμ) ένα βράδυ που ήταν όλοι "τύφλα", η δολοφονία του Προέδρου John F. Kennedy, ο επικείμενος γάμος και «συμβιβασμός» του ηγέτη των Wanderers, Ρίτσι, η αποχώρηση από τους Wanderers του Τζόι και του Perry (που φεύγουν για την Καλιφόρνια), και μια σκηνή που απεικονίζει την αυξανόμενη επιρροή των τραγουδιών της folk μουσικής και ιδιαίτερα μέσα από τον Μπομπ Ντίλαν, που προς το τέλος της ταινίας τραγουδάει το γνωστό "The Times They Are A -Changin ' ".


Οι (κυριότερες) συμμορίες που παρουσιάζονται στην ταινία είναι:


* “The Wanderers”: Συμμορία που αποτελείται από 27 μέλη, όλα Ιταλικής καταγωγής. Οι Wanderers έχουν ως αγαπημένο τους τραγούδι - ποιο άλλο- το "The Wanderer" (1961) του ιταλικής καταγωγής τραγουδιστή Dion (Di Mucci). Φορούν μπουφάν με κίτρινο / καφέ χρώμα και μπλου τζιν. Και φυσικά, μαλί στυλ Greaser. Αρχηγός τους είναι ο Richie. Οι Wanderers είναι φασαριατζήδες, γλεντζέδες και καβγατζήδες. Τσακώνονται και βρίζονται όλη μέρα στο σχολείο με τους μαύρους "Del Bombers". Είναι καλά παιδιά όμως κατά βάθος. Προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν άλλες συμμορίες για συμμάχους γιατί έχουν να λύσουν τις διαφορές τους με τους "Del Bombers", αλλά δεν γουστάρουν όπλα. Θέλουν να χτυπηθούν μαζί τους "καθαρά". Στο τέλος μάλιστα, θα γίνουν και φίλοι!


* “The Fordham Baldies”: Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, είναι όλοι φαλακροί. Μοιάζουν με τους μετέπειτα γνωστούς skinheads, αλλά δεν έχουν καμία σχέση. Άλλωστε υπάρχει και ένας μαύρος ανάμεσά τους. Ο λόγος που κουρεύονται γουλί είναι, λέει, για να μην μπερδεύονται τα μαλλιά τους όταν μπλέκουν σε φασαρίες! Υπάρχουν 40 από αυτούς και ο καθένας είναι σοβαρός καυγατζής. Ο αρχηγός είναι ο θηριώδης “Terror” (φοβερή φάτσα!), ο οποίος έχει δεσμό με την 'Peewee', ένα κοντοπίθαρο και θρασύ αγοροκόριτσο, που στο τέλος όμως θα πάει με τους Wanderers. Οι Baldies φορούν δερμάτινα μπουφάν με σήμα ένα κρανίο και στο πίσω μέρος τα αρχικά " FB "(Fordham Baldies). Οι Wanderers τους φοβούνται και αποφεύγουν να χτυπηθούν μαζί τους. (Μέχρι την στιγμή βέβαια, που καταφθάνει ο Perry!).


* “The Del Bombers”: Είναι μια πολύ σκληρή συμμορία του Μπρονξ που αποτελείται μόνο από μαύρους. Έχει 23 μέλη και είναι προκατειλημμένοι κατά των Ιταλών, με τους οποίους όλο τσακώνονται. Φορούν μπουφάν με χρώματα μωβ και χρυσό με τα αρχικά "DB", γραμμένα στην πλάτη τους. Ο ηγέτης τους είναι ο Clinton Stitch.


* “The Ducky Boys”: Πρόκειται για μία συμμορία που αποτελείται από άτομα ιρλανδικής καταγωγής. Είναι η πιο πολυπληθής, (500 μέλη), πιο περίεργη και πιο τρομακτική συμμορία στο Μπρονξ. Δεν έχουν κανένα διακριτικό, όπως όλες οι συμμορίες, και ποτέ δεν μιλάνε! Μοιάζουν να ζούνε στις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές. Το θανατηφόρο και "παγωμένο" βλέμμα τους μαρτυρεί ότι είναι αιμοδιψείς και μάλλον «ψυχάκηδες». Πάνε Εκκλησία, κοινωνάνε, εξομολογούνται και μετά βγαίνουν να σκοτώσουν… Είναι η μόνη συμμορία που είναι πρόθυμη να σκοτώσει ανθρώπους.


* “The Wongs”: Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, είναι όλοι κινέζικης καταγωγής και έχουν το επίθετο "Wong". Όλοι κι όλοι είναι 27. Παρόλο που όμως είναι μικρή συμμορία, έχουν καταφέρει να προξενήσουν τον σεβασμό και τον φόβο, καθώς ο κάθε ένας από αυτούς ξέρει Ζίου Ζίτσου. Ο Teddy είναι ο αρχηγός των Wong. Φορούν μαύρα μπουφάν με αποτυπωμένο hanzi (κινέζικο σύμβολο) στην πλάτη, ενώ έχουν ως τατουάζ τον δράκο.Ιδιαίτερα μυστικοί τύποι εμφανίζονται από το πουθενά και εξαφανίζονται χωρίς να το καταλάβεις. Το μότο τους: "Don't F** with the Wongs". Παρόλα αυτά βοηθούν τους Wanderers και τους Del Bombers στο να νικήσουν τους πολυπληθέστερους Ducky Boys.

















Τα τραγούδια που ακούγονται στην ταινία:


01. The Four Seasons - Walk Like A Man
02. Lee Dorsey - Ya Ya
03. The Four Seasons - Big Girls Don't Cry
04. The Angels - My Boyfriend's Back
05. The Four Seasons - Sherry
06. The Shirelles - Baby It's You
07. The Chantays - Pipeline
08. Smokey Robinson & The Miracles - You Really Got A Hold On Me
09. The Surfaris - Wipe Out
10. The Shirelles - Soldier Boy
11. Ben E. King - Stand By Me
12. The Isley Brothers - Shout
13. The Contours - Do You Love Me
14. Dion - Runaround Sue
15. The Champs - Tequila
16. The Volumes - I Love You
17. Dion - The Wanderer


Στην Ελλάδα έχει κυκλοφορήσει σε DVD (εταιρία Prooptiki, 2007), με τον τίτλο «Ατίθασοι Μαχητές».

Στο οπισθόφυλλο γράφει: « Νέα Υόρκη, 1963. Είσαι νέος; Τότε ανήκεις σε μια συμμορία! Είσαι Ιταλός; Ε, τότε ανήκεις στους "Wanderers"! Βασισμένοι σε μυθιστόρημα του Ρίτσαρντ Πράις ("Το Ερωτικό Αντικείμενο του Εγκλήματος", "Η Απαγωγή") και σκηνοθετημένοι από τον Φίλιπ Κάουφμαν ("Στη Σκιά του Δολοφόνου", "Ανατέλλων Ήλιος") οι "Ατίθασοι Μαχητές" εστιάζουν στην επαναστατική γενιά του '60 και στις διαμάχες των τότε συμμοριών του δρόμου. Περιπλανώμενοι στους δρόμους του Μπρονξ ο Ρίτσι, ο Τζόι και ο Πέρι ερωτεύονται, παθιάζονται και μπλέκουν σε καυγάδες με τις αντίπαλες συμμορίες. Όμως καθώς η μέρα της αποφοίτησής τους πλησιάζει, προσπαθούν να συμβιβαστούν με την ιδέα πως οι μέρες που λειτουργούν ως συμμορία είναι πλέον μετρημένες...».



Wanderers for ever!



Some Videos...







Και όλη η σκηνή με το... "Leave the kid alone..."




4 σχόλια:

Steve είπε...

Πολυ γαμάτο αφιέρωμα. Θυμάμαι την είδα πρώτη φορά από το δορυφορικό κανάλι "Super" πίσω στα 80 's. Δεν το συζητώ, είναι μεσα στις top 5 καλύτερες rock'n'roll ταινίες όλων των εποχών.

ghostGreaser είπε...

Γεια σου Steve! Εγώ την πρωτοείδα σε βιντεοκασέτα. Χάρηκα που την έβγαλαν σε DVD.

djnogood είπε...

Τι είπες τώρα και εγώ τότε σο super την είχα δει και έκανε και διακοπές γιατί δε το πιάναμε καλά.Τι να λέμε είχα αρρωστήσει τότε...

Ανώνυμος είπε...

nai oi baldies den itan skinheads alla oi prwtoi skinheads apo mesa 60s ws teli 70s den itan nazi k akougan mauri k tzamaikaniki mousiki k upirxan k mauroi k tzamaikanoi stis takseis tous!akomi k meta pou epikratisan se simantiko pososto stin skinhead koultoura oi nazi parola auta traditional skinheads dld oxi nazi sunexisan na uparxoun opws k antinazi skinheads opws oi SHARP k anarxikoi k kommounistes opws oi RASH k nai fusiko mesa stous mi nazi skinheads na uparxoun k mauroi!