Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Ravenna & The Magnetics



Οι Ravenna & The Magnetics από το Σιάτλ των ΗΠΑ έπαιζαν σπουδαίο rockabilly στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα και στις αρχές του ογδόντα.

Όλα τα τραγούδια τους ηχογραφήθηκαν στο διάσημο Rollin' Rock Studio του Rockin 'Ronny Weiser με έδρα την Καλιφόρνια (τώρα στο Las Vegas).

Εκτός από το γεγονός ότι οι Magnetics έγραψαν μερικά από τα καλύτερα rockabilly κομμάτια, το σχέδιο του εξωφύλλου του "Tennessee & Texas" είναι κάτι το ιδιαίτερο.

Η τραγουδίστρια Ravenna du Mane (πραγματικό όνομα Freda Johnson), είχε έχει μια υπέροχη rockin φωνή. Η Freda πέθανε νωρίς, από ανεύρυσμα στον εγκέφαλο, τον Ιούνιο του '96 σε ηλικία μόλις 42 ετών.

Οι Magnetics είχαν ως βάση το Σιάτλ της πολιτείας Ουάσιγκτον, των ΗΠΑ και άλλαξαν τέσσερις φορές το σχήμα τους.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Tom Berghan έπαιζε μπάσο κιθάρα με τον Sunnyland Slim, μεγάλο πιανίστα των Chicago Blues. Ο ντράμερ ήταν Mickey Martin, μουσικός των μπλουζ και της τζαζ που ήταν πολύ δραστήριος στη δεκαετία του 1930 και του 1940 με το φωνητικό γκρουπ "Cats and the Fiddle."

Ο Tom έφερε τον Mickey (τότε στα εξήντα του) στο Σιάτλ και σχημάτισε ένα μικρό τζαζ κουαρτέτο για να υποστηρίξει τον Mickey (πιάνο, κιθάρα, μπάσο και ντραμς).

Ο Mickey έπαιζε πιάνο και τραγουδούσε, και ο Τομ έπαιζε κιθάρα. Αυτό το combo ήταν το "Mickey Martin and the Magnetics" και έπαιζαν swing. Για έναν χρόνο, έγινε η backup μπάντα του Floyd Dixon ("Hey Bartender"), του μεγάλου πιανίστα μπλουζ του Τέξας.

Μετά από δύο χρόνια που έπαιζαν στα κλαμπ, ο Mickey ήθελε να τραγουδήσει σε ένα σκηνικό "Big Band" με πολλά πνευστά. Ο Τομ, ο οποίος έπαιζε blues για χρόνια, έδειχνε όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για το rockabilly.

Ο Τομ και Mickey χώρισαν τους δρόμους τους εκείνη την εποχή, αλλά παρέμειναν πάντα πολύ στενοί φίλοι.

Ο Tom έμενε με έναν άλλο κιθαρίστα blues και συλλέκτη δίσκων μπλουζ, Jeff Poskin. Ο Τομ ρώτησε τον Jeff εάν θα ήθελε να συμμετέχει στους "The Magnetics" (τώρα χωρίς τον Mickey Martin), και να παίζουν rockabilly. Τότε τα μέλη ήταν ο Tom Berghan, η Freda (Ravenna), ο Jeff Poskin, ο Steve Grindle και ο Arnie Leinonen (στα τύμπανα).

Υπήρξαν κάποια προβλήματα και Άρνι έφυγε από το συγκρότημα λίγο πριν αρχίσουν να ηχογραφούν για τον Ronny. ο Tom Svornich (είναι στο άλμπουμ "Rockabilly Fools") αντικατέστησε τον Arnie στα τύμπανα.

Όπως λέει ο Tom Berghan "αυτός ήταν ο πιο τεχνικά καταρτισμένος drummer που είχε ποτέ η μπάντα". Τα μέλη τώρα ήταν: Dan Sullivan (μπάσο χαστούκι), Darnell Kellman (σαξόφωνο), Freda (φωνητικά), Bob Connole (τύμπανα), Richard Hogan (πιάνο) και ο Tom Berghan (κιθάρα). Αυτή ήταν η σύνθεση στο δεύτερο άλμπουμ ("Tennessee & Texas"), που κυκλοφόρησε μόνο στην Ευρώπη.

Το τελευταίο line-up της μπάντας ήταν: Gregg Keplinger στα τύμπανα, John Seberg στο ηλεκτρικό μπάσο, Darnell Kellman στο σαξόφωνο, Steve Flynn στο πιάνο, Tom Berghan στην κιθάρα και η Freda.

Δυστυχώς, η Ravenna Ραβέννα μας άφησε πολύ νωρίς (πέθανε το 1996 όταν ήταν μόλις 42 ετών). Όλο το υλικό τους (δύο δίσκοι και δύο έξτρα κομμάτια) καταγράφηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '80 στο στούντιο Ronny Weiser στο Van Nuys, LA, πριν ο Ronny μετακομίσει στο Λας Βέγκας το 1993.

Νομίζω ότι ο Jeff Poskin είχε ηχογραφήσει με τον Bob Dylan, και έγραψε κάποια μουσική για soundtracks ταινιών. Ο Steve Flynn, ο πιανίστας στο τελευταίο line-up, είναι τώρα με τους "Jr. Cadillac".

Πηγές: ΕΔΩ και ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: