Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

The ‘Ton-Up Boys’and the dawn of the Rockers


‘Ton-Up Boys’, ήταν η ονομασία των νεαρών Βρετανών που είχαν λατρεία για τις μοτοσικλέτες, τα πέτσινα μπουφάν και το Rock ‘n’ Roll.


Ήταν οι πρόδρομοι των θρυλικών ‘Rockers’ και οι διάδοχοι των (επίσης θρυλικών) 'Teddy Boys'.


Η κουλτούρα των Ton-Up Boys, ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 και σε αντίθεση με τους Teddy Boys που το ντύσιμο τους ήταν εμπνευσμένο από την Εδουαρδιανή περίοδο, αυτοί εμπνεύστηκαν από το στυλ του Μάρλον Μπράντο στην ταινία ‘The Wild One’, και από τους πιλότους της Royal Air Force του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.


Καβαλούσαν τις θορυβώδεις μοτοσικλέτες τους, αλωνίζανε στους δρόμους όλοι μαζί και στοιβάζονταν στα καφέ των δρόμων.


Ο όρος Ton-Up είναι αργκό και προέρχεται από την ‘cafe racer’ κουλτούρα στην Αγγλία την δεκαετία του 1950, παραπέμποντας στο όριο ταχύτητας 100 mph.


Η κουλτούρα τους επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αμερικάνικη rockabilly μουσική. Οι πιο δημοφιλείς μεταξύ των Ton-Up boys ήταν οι Gene Vincent, Eddie Cochran, Billy Fury, και Elvis Presley.

Παρακάτω βίντεο με τον Gene Vincent και Ton-Up boys με τις μηχανές στο στούντιο (!) στο Αγγλικό κανάλι 'Granada TV', στις 19 Μαρτίου 1964.



Στη δεκαετία του 1960, οι Ton-Up Boys εξελίχθηκαν σε Rockers.


Οι κοινή ενδυμασία των Ton-Up Boys ήταν: δερμάτινο μπουφάν μοτοσικλέτας, μπλου τζινς Levi 501 ή δερμάτινα παντελόνια και ψηλές μπότες μοτοσικλέτας ή παπούτσια creeper.

Φορούσαν και κράνη, αν και όχι απαραίτητα στην αρχή της δεκαετίας του 1950, αργότερα όμως υποχρεωτικά. Φορούσαν επίσης γαλιά αεροπόρου, μαντήλι γύρω από το λαιμό και μάλλινες κάλτσες γυρισμένες πάνω από την μπότα, στοιχεία που φαίνεται ότι δανείστηκαν από τη RAF.


Η κύρια διαφορά μεταξύ Ton-Up Boys της δεκαετίας του 1950 και των Rockers της δεκαετίας του 1960 ήταν η τα βαριά γεμάτα εμβλήματα και καρφιά δερμάτινα μπουφάν που φορούσαν οι Rockers, ενώ οι Ton-Up Boys συνήθως προτιμούν τα μπουφάν τους καθαρά ή με ζωγραφισμένα σχέδια στην πλάτη, κάτι που πάλι το εμπνεύστηκαν από τους άγγλους πιλότους του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.


Μια ταινία που απεικονίζει με ακρίβεια το στυλ αυτό ήταν η ταινία ‘The Leather Boys’ του 1964.


The Cult of the Ton up Boy



Cult of the Ton up Boy part 2


Cult of the Ton up Boy part 4



Δεν υπάρχουν σχόλια: