Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

The Ritchie Valens story


Ο Ritchie Valens, ήταν ο πρώτος ‘λατίνος’ (ή ‘Chicano’) καλλιτέχνης του rock 'n' roll που έμεινε γνωστός για το τραγούδι "La Bamba," ένα μόλις μήνα πριν από τον ξαφνικό θάνατό του.


Γεννήθηκε ως Richard Valenzuela, στις 13 Μαΐου του 1941, στη Pacoima της California.


Οι γονείς του, Joseph Steven Valenzuela και Concepcion Reyes, είχαν μεξικανοαμερικάνικη και ινδιάνικη καταγωγή. Η οικογένειά του ήταν πολύ φτωχή.


Πήρε μία κιθάρα στην ηλικία των εννέα ετών και κατασκεύασε την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα στα έντεκα.


Ενώ ήταν μαθητής στο Pacoima Junior High School, έγινε μέλος μίας μπάντας των Silhouettes και γρήγορα έγινε η ηγετική φυσιογνωμία του συγκροτήματος.


Την άνοιξη του 1958, ο Bob Keene, τον κάλεσε να περάσει από οντισιόν για την εταιρία δίσκων ‘Del-Fi Records’που είχε έδρα το Χόλιγουντ.


Ο Keene υπέγραψε συμβόλαιο στον Richard, αλλάζοντας το όνομά του σε Ritchie Valens.


Η πρώτη του ηχογράφηση ήταν το του "Come On, Let's Go" που έγινε αμέσως hit.


Τον Αύγουστο έκανε την πρώτη του περιοδεία στις ΗΠΑ με τον Eddie Cochran και εμφανίστηκε στο πρόγραμμα του Dick Clark, ‘Dick Clark's American Bandstand’.




Επέστρεψε στο Λος Άντζελες για να ηχογραφήσει τη μπαλάντα "Donna" και ροκ εκδοχή του παραδοσιακού μεξικάνικου τραγουδιού "La Bamba".


Έδωσε συναυλία στο παλιό του Γυμνάσιο και εμφανίστηκε στην μουσική κινηματογραφική ταινία "Go, Johnny, Go. "

Τον Νοέμβριο το τραγούδι "Donna" που έγραψε για την φιλενάδα του Donna Ludwig, (στις φωτογραφίες τότε και τώρα...) έγινε μεγάλη επιτυχία στα ποπ και ‘R & B’ hits, ενώ γρήγορα ακολούθησε το "La Bamba".

Στην συνέχεια εμφανίστηκε πάλι στο ‘American Bandstand’.


Τον ίδιο μήνα ταξίδεψε στην Χαβάη μαζί με τον Buddy Holly και τον Paul Anka, ενώ τον Δεκέμβριο ήταν στο πρόγραμμα του θρυλικού discjockey Alan Freed Christmas Jubilee’ στη νέα Υόρκη μαζί με μεγάλα ονόματα όπως Chuck Berry, Bo Diddley, The Everly Brothers, Duane Eddy, Eddie Cochran και Jackie Wilson (στην φωτο).


Στη συνέχεια συμμετείχε στην "Winter Dance Party" περιοδεία με τους : Buddy Holly, J. P, "The Big Bopper" Richardson, και Dion and the Belmonts. Μετά από μια συναυλία στο Clear Lake, Iowa, στις 2 Φεβρουαρίου 1959, Ritchie Valens, που ήταν τότε δεκαεπτά ετών, ο Buddy Holly, και ο Big Bopper, σκοτώθηκαν όταν το μικρό αεροπλάνο που ναύλωσαν συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση.


Η ημέρα εκείνη έχει μείνει γνωστή ως ‘η ημέρα που πέθανε η μουσική’.


Μετά τον θάνατο του κυκλοφόρησε, τον Απρίλιο, το άλμπουμ του Ritchie Valens που περιείχε το "Come On, Let's Go", το "Donna" και το "La Bamba" μαζί με το "That's My Little Suzie" που είχε και αυτό μία μικρή επιτυχία.


Μέσα σε ένα χρόνο, η Del-Fi είχε παρουσιάσει δύο άλμπουμ του από τις ηχογραφήσεις του.


Ο Ritchie Valens ακούστηκε και πάλι το 1987 με την ταινία "La Bamba," όπου τα τραγούδια του έπαιζαν οι Los Lobos.


Ακυκλοφόρητα κομμάτια του Ritchie Valens ανακαλύφθηκαν το 1990 και κυκλοφόρησαν από την Ace Records με τον τίτλο ‘The Lost Tapes’.


Πηγές : http://www.rockabilly.nl/artists/rvalens.htm και http://en.wikipedia.org/wiki/Ritchie_Valens










Δεν υπάρχουν σχόλια: