Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

The Frankie Lymon (and the Teenagers) story


Ο Frankie Lymon (1942-1968) και οι Teenagers ήταν ένα doo wop group από την Νέα Υόρκη με μέλη τους: Joe Negroni, Herman Santiago, Jimmy Merchant και Sherman Garnes, με πιο κεντρική μορφή βέβαια τον 13χρονο lead singer, Frankie Lymon.

Πέντε νεαρά αγόρια, ούτε καν 15 ετών, απάρτιζαν το group. Τρεις Αφροαμερικάνοι (Frankie Lymon, Jimmy Merchant και Sherman Garnes) και δύο Πορτορικάνοι (Herman Santiago και Joe Negroni).

Στον Lymon πιστώθηκε η πρώτη μεγάλη επιτυχία τους, τo "Why Do Fools Fall in Love" (βέβαια, στις αρχές της δεκαετίας του '90, ομοσπονδιακό δικαστήριο απεφάνθη μετά από μια μακρά δίκη, ότι ο Lymon δεν είχε γράψει το τραγούδι, αλλά ένα άλλο μέλος των Teenagers).

Η διαχείριση της επιτυχίας του και οι φωνητικές του ικανότητες έκαναν τον Lymon τον πρώτο μαύρο teenage pop star.

Ο Frankie Lymon (κανονικό όνομα Franklin Joseph Lymon) γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1942 στο Χάρλεμ. Η οικογένειά του ήταν φτωχή. Ο πατέρας του ήταν οδηγός λεωφορείου, αλλά τραγουδούσε και σε ένα gospel group, με το όνομα ‘the Harlemaires’, ενώ ο Frankie Lymon και οι αδελφοί του Lewis και Howie τραγουδούσαν στους Harlemaire Juniors.

Στα 12 του χρόνια συγκρότησε το πρώτο doo-wop group με το όνομαthe Coupe De Villes’ για ένα σχολικό talent show. Ένα χρόνο αργότερα γεννήθηκαν οι ‘Frankie Lymon and the Teenagers’ όνομα που δόθηκε από έναν disc jockey.

Ο παραγωγός George Goldner τους κάλεσε να υπογράψουν με την Gee Records, και το "Why Do Fools Fall in Love" έγινε το πρώτο single τους τον Ιανουάριο του 1956. Το single έφτασε στο νο 6 στα pop singles chart του Billboard, και του R & B για πέντε εβδομάδες.


Πέντε άλλα τραγούδια που έγιναν top ten singles ακολουθήθηκαν εκτός από το πολύ καλό "I'm Not A Juvenile Delinquent"και το "Goody Goody". Αυτά ήταν: "I Want You To Be My Girl", "I Promise To Remember", "Who Can Explain?", "Out in the Cold Again" και "The ABC's of Love". Το "I Want You To Be My Girl" έγινε το δεύτερο χιτ, φθάνοντας στο νο 13 του Billboard Hot 100 Chart. Το "Goody Goody" (που γράφτηκε από τους Matty Malneck και Johnny Mercer και αρχικά το είπε ο Benny Goodman) έφτασε στο νο 20.

Το 1957 το γκρουπ διαλύθηκε και ο Lymon συνέχισε σε σόλο καριέρα.

Αν και ήταν μαζί μόνο για 18 μήνες, ο Lymon και οι Teenagers άσκησαν τεράστια επιρροή, σε πολλά "παιδικά" φωνητικά γκρουπ και έδωσαν έμπνευση στον Berry Gordy να διαμορφώσει την συνολική παραγωγή της Motown γύρω από το αρχικό φωνητικό ύφος του Lymon. Ανεξήγητα, η ομάδα διασπάστηκε σε δύο παρατάξεις στο απόγειο της επιτυχίας τους, και δεν είχαν καμία άλλη επιτυχία.

Ο Lymon πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών (ηρωίνη) σε ηλικία 26 ετών, στις 27 Φεβρουαρίου 1968.

Τα "I'm Sorry" και "Seabreeze", κυκλοφόρησαν μετά τον θάνατό του.

Η Diana Ross, ο Smokey Robinson, ο Len Barry και ο Michael Jackson (οι αρχικές ηχογραφήσεις των Jackson 5 είναι εικονική αναπαράσταση του πρώιμου ήχου του Lymon) έχουν όλοι επηρεαστεί από τον Frankie Lymon.

Το "Why Do Fools Fall in Love" έφτασε στο Top Ten το 1981 με την Diana Ross, δημιουργώντας όμως μεγάλες αντιπαραθέσεις για τα δικαιώματα του τραγουδιού.

Το 1998 κυκλοφόρησε η βιογραφική ταινία Why Do Fools Fall in Love, με παραγωγό τον Gregory Nava. Πρόκειται για την ιστορία του Lymon, μέσα από το πρίσμα των τριών γυναικών του και τις νομικές συγκρούσεις τους για τα δικαιώματα του ονόματός του. Πρωταγωνιστεί ο Larenz Tate ως Frankie Lymon και η Halle Berry ως Zola Taylor, Vivica A. Fox ως Elizabeth Waters και Lela Rochon ως Elmira Eagle.

Δεν υπάρχουν σχόλια: