Κυριακή, 8 Μαΐου 2011

‘La Bamba’ (1987)


Η ταινία La Bamba’ του 1987, είναι η βιογραφική ταινία του Ritchie Valens. Παραγωγός είναι ο Luis Valdez και τον Valens υποδύεται ο Lou Diamond Phillips. Άλλοι ηθοποιοί είναι: Esai Morales, Rosanna DeSoto, Elizabeth Peña, Danielle von Zerneck και Joe Pantoliano.

Η ταινία καταγράφει την αληθινή ιστορία του Ritchie Valens, που έλαμψε για λίγο στον ουρανό του rock & roll και πέθανε με τραγικό τρόπο σε ηλικία 17 ετών, στο ατύχημα στο οποίο βρήκαν τον θάνατο και ο Buddy Holly με τον Big Bopper.

Η ταινία ακολουθεί τον Ritchie από τις ημέρες του στην Paicoma της Καλιφόρνια, όπου ζει φτωχικά με την οικογένειά του που εργάζεται στις φυτείες, μέχρι που γίνεται αστέρι του rock & roll.

Η ταινία επίσης επικεντρώνεται στη φιλία και στην αντιπαλότητα του Richie με τον αδερφό του Bob και στη σχέση του με την Ντόνα, το κορίτσι του για το οποίο έγραψε και το ομώνυμο τραγούδι.

Εκτός από τον Lou Diamond Phillips που υποδύεται τον Ritchie Valens, εμφανίζεται στο ρόλο του Buddy Holly ο τραγουδιστής Marshall Crenshaw, ο Howard Huntsberry ως Jackie Wilson, ο Brian Setzer των Stray Cats ως Eddie Cochran και ο Stephen Lee ως Big Bopper.

Επίσης, εμφανίζονται διάφορα μέλη της οικογένειας Valenzuela (Valenzuela είναι το πραγματικό επώνυμο του Ritchie Valens) και της οικογένειας του σκηνοθέτη Luis Valdez, όπως η Concepcion Valenzuela (η μητέρα του Ritchie) που είναι η μεγάλη γυναίκα που κάθεται δίπλα στον Ritchie στο πάρτι και ο Daniel Valdez (αδελφός του Luis) ως ο θείος του Ritchie, Uncle Lelo.

Η παραγωγή είχε την πλήρη στήριξη της οικογένειας Valenzuela. Ο Bob Morales και η Connie Valenzuela ήταν στα γυρίσματα και βοηθούσαν τους ηθοποιούς για ν παίξουν τους ρόλους σωστά.

Ο Phillips είχε συνδεθεί με τους Valenzuelas και, κατά κάποιο τρόπο, έγινε στην πραγματικότητα ο Ritchie σε αυτούς. Αυτό οδήγησε σε ένα περιστατικό με την αδελφή του Ritchie: Όταν οι ηθοποιοί άρχισαν την επιβίβαση στο αεροπλάνο για την τελική μοιραία πτήση, η σκηνή αυτή διακόπηκε από την Connie Lemos (την πραγματική αδερφή του Ritchie), η οποία ήταν μόλις έξι ετών όταν πέθανε ο αδελφός της. Άρχισε να φωνάζει υστερικά προσπαθώντας να εμποδίσει τον Φίλιπς από την επιβίβαση στο αεροπλάνο. Την άκουσαν να φωνάζει, "Μην πας Ritchie! Σε παρακαλώ, μην μπεις στο αεροπλάνο! Γιατί πρέπει να πεθάνεις;". Αργότερα η Connie ομολόγησε ότι συνειδητοποίησε εκείνη τη στιγμή ότι ποτέ της δεν είχε αποδεχτεί πλήρως το θάνατο του αδερφού της.

Ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν "Let's Go" από την επιτυχία του Valens, "Come On, Let's Go!"

Όλα τα τραγούδια του Ritchie Valens παίζουν οι Los Lobos. Η μπάντα έχει μια cameo εμφάνιση εκεί που τραγουδάνε στην αίθουσα χορού στην Τιχουάνα.

Ο Ritchie Valens ήταν μόλις 17 ετών όταν πέθανε, οκτώ μήνες αφότου υπέγραψε με την Del-Fi Records και έβγαλε τρία τραγούδια που έφτασαν στο Billboard Hot 100 Chart.