Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

The Big Bopper story

“Oh, baby you knoooow what I like!”

Jiles Perry Richardson, ήταν το πραγματικό όνομα του τραγουδιστή που έμεινε γνωστός με το όνομα The Big Bopper.

Εκτός από τραγουδιστής, ο Big Bopper, ήταν disc jockey και συνθέτης.

Ο Richardson γεννήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1930, στο Sabine Pass του Texas.Ο πατέρας του ήταν εργάτης στις πετρελαιοπηγές. Είχε δύο νεότερους αδελφούς τον Cecil και τον James.

Η οικογένειά του μετακόμισε στο Port Arthur του Texas, όταν ήταν πολύ νέος. Το 1949 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο του Beaumont στο Texas. Ενώ ήταν ακόμα έφηβος, άρχισε να εργάζεται ως disc jockey στον ραδιοφωνικό Σταθμό KTRM του Beaumont. Στις 18 Απριλίου 1952 παντρεύτηκε την Adrianne Joy Fryou και τον Δεκέμβριο του 1953, γεννήθηκε η κόρη τους, Debra Joy.

Μετά από την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, επέστρεψε στο σταθμό όπου και τελικά έγινε διευθυντής προγράμματος, ενώ εξακολουθούσε να εργάζεται και ως disc jockey. Το ψευδώνυμο, "The Big Bopper," με το οποίο έμεινε γνωστός, το πρωτοχρησιμοποίησε για τις ραδιοφωνικές του εκπομπές.

Από νωρίς ο Richardson επηρεάστηκε από τους τραγουδιστές της country. Έπαιζε κιθάρα και έγραφε τραγούδια. Ο George Jones ηχογράφησε αργότερα το "White Lightning", που είχε γράψει ο Richardson, το οποίο έφτασε στην 1η θέση στα country hits το 1959 (και #73 στα pop charts).

Το 1957 έστειλε κάποια τραγούδια του στην Mercury Records στο Χιούστον του Τέξας και η εταιρεία υπέγραψε συμβόλαιο μαζί του ως country τραγουδιστή. Έφυγε από την Mercury, όταν είδε ότι δεν είχε καμία επιτυχία και ξεκίνησε να εργάζεται με τον παραγωγό Shelby Singleton. Αμέσως ο Richardson άλλαξε στυλ και από την παραδοσιακή country μουσική άρχισε να παίζει την νέα τότε και εξαιρετικά δημοφιλή Rockabilly μουσική.

Το πρώτο του single ήταν το πασίγνωστο "Chantilly Lace", που έμελε να γίνει το "σήμα κατατεθέν" του. Έφτασε έως το #6 στα pop charts και έμεινε για 22 εβδομάδες στο national Top 40. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε και από τον Jerry Lee Lewis, το 1972 και έφτασε στο No. 1 στα Hot Country Singles chart του περιοδικού Billboard.

Μετά το "Chantilly Lace," ακολούθησε το " Little Red Riding Hood" και το "Big Bopper's Wedding." Τα τραγούδια αυτά έγιναν hits, αλλά δεν έφτασαν στο ίδιο επίπεδο με το "Chantilly Lace." Άλλα τραγούδια γραμμένα από τον Richardson ήταν το "The Purple People Eater Meets the Witch Doctor" και το "Running Bear." Το 1960 ο Τεξανός Johnny Preston ηχογράφησε το "Running Bear" και έγινε αμέσως διεθνής επιτυχία.

Ο Bopper έγραψε συνολικά 38 τραγούδια κατά τη διάρκεια της ζωής του και ηχογράφησε 21 από αυτά. Τα περισσότερα αν και είναι αρκετά πρωτότυπα δεν είχαν μόνιμη δημοτικότητα. Η παρουσία του πάντως στις συναυλίες ήταν εντυπωσιακή. Με μακριά παλτά και με ένα τηλέφωνο «να μιλάει στην κοπέλα του», την ώρα που έλεγε το "Chantilly Lace", φωνάζοντας “Heloooo baby!”. Το 1958 έκανε ένα πρωτοποριακό μουσικό βίντεο, χρησιμοποιώντας τον άγνωστο - τότε - όρο "music video". Προκειμένου να διατηρήσει την εικόνα του, δεν φορούσε τη βέρα μπροστά στο κοινό και γενικότερα κρατούσε τον γάμο με την Adrian Joy Fryon ένα μυστικό από τους fan του. Το ζευγάρι έκανε δύο παιδιά.

Στις 2 Φεβρουαρίου 1959, ο Richardson, με τον Buddy Holly και τον Richie Valens έπαιξαν σε συναυλία στο Surf Ballroom του Clear Lake της Iowa. Ήταν μέρος της τουρνέ "Winter Dance Party"στην οποία εκτός από τους τρεις έπαιρνε μέρος και ο Dion & the Belmonts.Την επόμενη ημέρα ήταν προγραμματισμένο να παίξουν στην Βόρεια Ντακότα.

Μετά την παράσταση ο Holly και ο Valens ναύλωσαν ένα μικρό αεροπλάνο, τύπου Beechcraft Bonanza, 4 θέσεων, για να προλάβουν να πάνε πριν από τις μπάντες τους και να ξεκουραστούν λίγο. Ο Richardson, που είχε γρίπη, θα έπαιρνε το λεωφορείο, αλλά τελευταία στιγμή άλλαξε θέση με τον Waylon Jennings, μέλος της μπάντας του Holly.

Το μικρό αεροπλάνο έπεσε λίγο μετά την απογείωση στις 1:00 π.μ., στις 3 Φεβρουαρίου 1959, περίπου στο Mason County της Iowa, σκοτώνοντας ακαριαία τον πιλότο και τους τρεις μουσικούς. Η ημέρα εκείνη ονομάστηκε «Η ημέρα που πέθανε η μουσική» (“The Day the Music Died”) από τον Don McLean στο τραγούδι του "American Pie" το 1971..

Ο Richardson άφησε πίσω την χήρα σύζυγό του και δύο παιδιά, ένα γιο και μία κόρη. Θάφτηκε στο νεκροταφείο του Beaumont. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο γλύπτης Donald Clark κατασκεύασε ένα μνημείο για τα χαμένα αστέρια του RocknRoll.

Ο γιος του Jay, (φωτο) είναι και αυτός τραγουδιστής, εμφανίζεται με το όνομα The Big Bopper, Jr και… του μοιάζει καταπληκτικά!

O Jay δεν γνώρισε ποτέ του τον πατέρα του. Γεννήθηκε μόλις 3 μήνες μετά το ατύχημα.

Τον Ιανουάριο του 2007, ο Jay ζήτησε να γίνει εκταφή και να εξετασθεί το σώμα του πατέρα του, καθώς υπήρχαν φήμες ότι υπήρχε εκπυρσοκρότηση όπλου (ο Buddy Holly είχε πάνω του πιστόλι) ή ότι ο πατέρας του είχε διασωθεί αρχικά από το ατύχημα και υπέκυψε μετά.

Η αυτοψία που έγινε από τον T Dr. Bill Bass, παρουσία το Jay, έδειξε ότι ο Big Bopper πέθανε αμέσως με την συντριβή του αεροπλάνου. Ο γιος του μάλιστα, δήλωσε στο Associated Press, ότι , με έκπληξη είδε να διατηρείται σε καλή κατάσταση, ο νεκρός πατέρας του μετά από 48 χρόνια.



Για τον Big Bopper διάβασε:

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Big_Bopper
http://www.tshaonline.org/handbook/online/articles/RR/fri40.html
http://www.geocities.com/SunsetStrip/Stage/5867/

Δεν υπάρχουν σχόλια: