Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Boogie Woogie


Πριν το Rock n΄ Roll υπήρχε το BoogieWoogie!


Το Boogie-woogie είναι ένα στυλ μπλουζ μουσικής που βασίζεται στο πιάνο και που έγινε πολύ δημοφιλές στα τέλη της δεκαετίας του 1930 και στις αρχές του 1940, αλλά ξεκίνησε πολύ νωρίτερα.


Το Boogie-woogie έχει συνδεθεί με το χορό. Και σαν χορός πολλές φορές συνδέεται με το rock'n'roll.


Παρακάτω οι στίχοι ενός από τα πολύ πρώτα Boogie-woogie, το " Pinetop’s Boogie Woogie", όπου αναφέρεται ο όρος Boogie-woogie:


Now, when I tell you to hold it, I don't want you to move a thing.

And when I tell you to get it, I want you to Boogie Woogie!


Η προέλευση του όρου Boogie-Woogie είναι άγνωστη.


Ο ιστορικός της Blues, Robert Palmer, έγραψε ότι το στυλ του Boogie-Woogie ίσως δημιουργήθηκε από τους εργάτες που δούλευαν στην υλοτομία στις μεγάλες εκτάσεις του Τέξας, της Λουιζιάνα και του Δέλτα του Μισισιπή πίσω στα 1900.


Το Boogie-woogie άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστό το 1938 και το 1939 μέσα από τις συναυλίες «From Spirituals to Swing» (όπου με ονόματα όπως Count Basie, Benny Goodman, Big Joe Turner, Golden Gate Quartet, James P. Johnson και άλλοι) γινόταν μία μουσική ιστορική αναδρομή από τα spirituals μέχρι τις big swing μπάντες.

Meade Lux Lewis - Boogie Woogie


Στις συναυλίες ακούστηκαν από τους Pete Johnson, Meade Lux Lewis και Big Joe Turner κομμάτια όπως, "Honky Tonk Train Blues", "Swanee River Boogie”, "Roll 'Em Pete", που πολλοί το θεωρούν πρώιμο rock and roll.

Dr. John playing 'Swanee River Boogie'


Μετά το 1939 άρχισαν μερικού τραγουδιστές της country να παίζουν boogie woogie ανακατεμένο με Western και Cowboy μουσική και έτσι προέκυψαν τραγούδια όπως το "Cow Cow Boogie".

Αργότερα εμφανίστηκαν όροι όπως Hillbilly Boogie, ή Okie Boogie και Country Boogie. Οι Delmore Brothers με το "Freight Train Boogie", πλησίασαν αυτό που αργότερα θα ονομαζόταν rockabilly.


Το πάντρεμα του boogie beat με την country μουσική συνεχίστηκε και έτσι το 1988, ο μεγάλος Charlie Daniels και η μπάντα του, που έπαιξαν το κλασσικό "The South's Gonna Do It Again" με επιρροές από το boogie-woogie, κυκλοφόρησαν και το "Boogie Woogie Fiddle Country Blues".


Το boogie-woogie έμεινε «ζωντανό» και στην δεκαετία του 1950 και επηρέασε πολλούς καλλιτέχνες του rock and roll, με πρώτο από όλους τον Jerry Lee Lewis.

Boogie Woogie Country Man


Και φυσικά το Boogie Woogie συνεχίζει να ΖΕΙ!

And ghostGreaser loves to boggie woogie!


Πηγή:

http://en.wikipedia.org/wiki/Boogie-woogie


Λίστα με τους καλλιτέχνες του boogie woogie:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Boogie-Woogie_musicians


Σελίδα για το boogie woogie με on line ραδιόφωνο!

http://www.boogiewoogie.com/


And now it's time to Boogie Woogie!!!

Boogie Woogie Piano


Dancin' The Boogie - Silvan Zingg (piano), Will & Maéva


wild boogie woogie piano by rob rio


Δεν υπάρχουν σχόλια: