Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011

The Righteous Brothers storyΠαρά το όνομά τους οι Righteous Brothers δεν ήταν αδέλφια!

Το ντουέτο που υιοθέτησε αυτό το όνομα το 1962, το αποτελούσε ο Bill Medley (1940) και ο Bobby Hatfield (1940-2003). Ηχογραφούσαν από το 1963 μέχρι το 1975, και συνέχισαν να εμφανίζονται μέχρι τον θάνατο του Hatfield το 2003. Στο πετυχημένο στυλ τους δόθηκε ο όρος "blue-eyed soul".

Ξεκίνησαν στην περιοχή του Los Angeles ως μέρος πενταμελούς μπάντας με το όνομα ‘The Paramours. Στο τέλος μιας παράστασης ένας πεζοναύτης φώναξε : "That was righteous, brothers!" (Αυτό ήταν σωστό αδέλφια!) και έτσι το ντουέτο ξεκίνησε με το νέο όνομά τους.

Οι Righteous Brothers γνώρισαν μεγάλη επιτυχία την δεκαετία του ‘60 με τραγούδια που έγιναν χιτς και στα pop και στα rhythm and blues τσαρτς, όπως : "Unchained Melody" (νο 4 ποπ, νο 3 R & B), “(You’re My) Soul and Inspiration (νο 1 pop, νο 13 R&B) και το καταπληκτικό “You’ve Lost That Lovin’ Feelin’ (νο 1 pop, νο 3 R&B).

Ο βαρύτονος Medley μαζί με την λεπτή φωνή του Hatfield άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στην γλυκιά εκείνη εποχή των αρχών του ‘60.

Ο Medley γεννήθηκε στη Santa Ana της Καλιφόρνια, και ο Hatfield μεγάλωσε στο Anaheim. Γνωρίστηκαν το 1962, όταν τα αντίστοιχα συγκροτήματά τους – οι Paramours’ του Medley και οι Variations’ του Hatfield – ένωσαν τα μέλη τους. Διατήρησαν στην αρχή το όνομα Paramours και κυκλοφόρησαν ένα single, το “There She Goes (She’s Walking Away),” με την εταιρία Moonglow το Δεκέμβριο του 1962. Τρεις μήνες αργότερα, ο Medley και ο Hatfield, έκαναν το ντεμπούτο τους ως Righteous Brothers με το Little Latin Lupe Lu.”

Με την Moonglow, οι Righteous Brothers έγραψαν αρκετό υλικό για να γεμίσουν τρία άλμπουμ (‘Right Now’, ‘Some Blue Eyed Soul’ και ‘This Is New’). Με τον Phil Spector, έγραψαν δυνατά κομμάτια όπως “Justine,” “My Babe” και “You Can Have Her.”

Στα τέλη του 1964 με το μεγαλειώδες “You’ve Lost That Lovin’ Feelin’,έφτασαν στα αστέρια μπαίνοντας στο Top 40 φτάνοντας στο νο 1 δύο μήνες αργότερα.

Ακολούθησαν τα: “Just Once in My Life” (#9), “Hung on You”, “Unchained Melody” (#4), “Ebb Tide” (#5), (είχε πρωτοακουστεί το 1955), “White Cliffs of Dover,” κύκνειο άσμα του Spector.


Το 1966 η Verve Records αγόρασε το συμβόλαιο των Righteous Brothers, για ένα εκατομμύριο δολάρια, και συνέχισαν τις επιτυχίες με το “(You’re My) Soul and Inspiration”.

Όμως εν μέσω των ριζικών αλλαγών στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η πτώση είχε αρχίσει για Righteous Brothers. Το δίδυμο έγραψε μερικά ακόμα άλμπουμ και μερικά singles όπως το “He” (#18) και το “Go Ahead and Cry” (#30) – μέχρι να χωρίσουν οι δρόμοι τους το 1968.

Στο πιο ευνοϊκό κλίμα της δεκαετίας του 1970, οι Righteous Brothers επανενώθηκαν και έγραψαν τραγούδια όπως : “Rock and Roll Heaven” (#3), “Give It to the People” (#20) και “Dream On (#32).

Το 1987 ο Medley μαζί με την Jennifer Warnes τραγούδησε το “(I’ve Had) The Time of My Life,” για την ταινία Dirty Dancing’. Το soundtrack της ταινίας έγινε το πιο επιτυχημένο soundtrack μετά από την εποχή του ‘Saturday Night Fever’, πουλώντας 14 εκατομμύρια αντίτυπα και φτάνοντας το “(I’ve Had) The Time of My Life” στην κορυφή. Το 1990, το “Unchained Melody” τραγουδισμένο από τους Righteous Brothers’ ακούστηκε στην ταινία Ghost’, και ξανανέβηκε στα τσαρτς ένα τέταρτο του αιώνα μετά την αρχική κυκλοφορία του. Δίσκος με τα Best των Righteous Brothers, κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά και έγινε πλατινένιος, αποδεικνύωντας την αμείωτη γοητεία του blue-eyed soul ντουέτου.

Στις 5 Νοεμβρίου του 2003, ο Bobby Hatfield βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου ‘Kalamazoo’ στο Michigan μισή ώρα πριν βγει σε παράσταση μαζί με τον Bill Medley στο Western Michigan University's Miller Auditorium. Ο θάνατός του αποδόθηκε στην χρήση κοκαΐνης.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: