Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

The Jack Scott story


Ο Jack Scott γεννήθηκε στον Καναδά στις 24 Ιανουαρίου 1936 ως Giovanni Domenico Scafone Jr. Οι γονείς του ήταν Ιταλοί μετανάστες.

Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Γουίντσορ του Οντάριο και όταν ήταν 10 ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στο Hazel Park, ένα προάστιο του Ντιτρόιτ. Μεγάλωσε ακούγοντας μουσική hillbilly και διδάχθηκε να παίζει κιθάρα από τη μητέρα του, τη Λόρα. Από τα εφηβικά του χρόνια άρχισε να τραγουδάει και να ηχογραφεί υπό το όνομα "Jack Scott". Σε ηλικία 18 ετών, δημιούργησε τους Southern Drifters. Αφού ηγήθηκε της μπάντας για τρία χρόνια, υπέγραψε στην ABC-Paramount Records ως σόλο καλλιτέχνης το 1957.

Αφού ηχογράφησε δύο επιτυχίες για την ABC-Paramount το 1957, επέστρεψε στην δισκογραφική εταιρεία Carlton και είχε δύο εθνικές επιτυχίες το 1958 με το "Leroy" (νο 11) (αρχικά βγήκε ως “Greaseball”, αλλά για να μην ενοχληθούν οι Μεξικάνοι που τους αποκαλούσαν “greasers”, το άλλαξε) και το "My True Love" (νο 3) Ο δίσκος πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα, και έγινε ο πρώτος χρυσός δίσκος του Scott. Αργότερα το 1958, το "With Your Love" έφτασε στο Top 40. Συνολικά, έξι από τα 12 τραγούδια στο πρώτο του άλμπουμ έγιναν επιτυχημένα single. Στα περισσότερα από αυτά τα κομμάτια, υποστηρίχθηκε από το φωνητικό συγκρότημα Chantones.

Πήγε στο στρατό και μετά έβγαλε το "Goodbye Baby" φτάνοντας στο Top Ten. Το 1959 έβγαλε το "The Way I Walk".

Στις αρχές του 1960, ο Scott άλλαξε δισκογραφική εταιρία (Top Rank Records) και ηχογράφησε τέσσερις επιτυχίες, το "What in the World Come Over You" (νο 5), το "Burning Bridges" (νο 3), το "Oh Little One" και το "It Only Happened Yesterday". Το "What in the World Come Over You" ήταν ο δεύτερος χρυσός του δίσκος. 

Αν και ​​συνέχισε να ηχογραφεί και να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και του 1970, άρχισε σιγά σιγά – σιγά να χάνεται, μέχρι που άρχισε να γίνεται πάλι γνωστός στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στην Αγγλία, στα χρόνια του Rockabilly Revival. Μνημειώδης υπήρξε η συναυλία στις 30 Απριλίου 1977 στο Rainbow Theater, στην οποία συμμετείχε με τους Charlie Feathers, Warren Smith και Buddy Knox (μαζί τους και o Crazy Cavan).  

Έχει ειπωθεί ότι "με εξαίρεση τους Roy Orbison και Elvis Presley, κανένας λευκός rock and roller της εποχής δεν ανέπτυξε ποτέ μια τόσο καλή φωνή με καλύτερη εμβέλεια από τον Jack Scott ή έβγαλε ένα πιο πειστικό έργο σε rockabilly, rock και roll, country-soul, Gospel ή blues".

Πέθανε στις 12 Δεκεμβρίου 2019, σε ηλικία 83 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: