Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

The Billy Lee Riley story


Ο Billy Lee Riley είναι ένας δυναμικός πιονέρος του Rockabilly και ένα από τα αστέρια της θρυλικής Sun Records. Εκτός από Rockabilly παίζει Rock and Roll, Blues και Country-Blues.


Γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου του 1933, στο Pocahontas του Arkansas. Γιος αγρότη σε φυτεία καλαμποκιού, ο Riley έμαθε να παίζει κιθάρα από έναν μαύρο που δούλευε στην φυτεία.

Μετά από 4 χρόνια στο στρατό, έφτιαξε μια μπάντα τους «Arkansas Valley Ranch Boys» και έπαιζε country και gospel μουσική. Για πρώτη φορά ηχογράφησε στο Memphis του Tennessee το 1955 στα στούντιο της Fernwood, πριν βρεθεί στα Sun Studios του Sam Phillips.

Ηχογράφησε το "Trouble Bound" για τον Jack Clement και τον Slim Wallace.

Ο Sam Phillips πήρε τα δικαιώματα και κυκλοφόρησε το "Trouble Bound", με 2η πλευρά το "Rock With Me Baby" τον Σεπτέμβριο του 1956.


Το πρώτο του hit ήταν το εξαιρετικό Rockabilly κομμάτι "Flyin' Saucers Rock and Roll" με 2η πλευρά το "I Want You Baby" που κυκλοφορήσα τον Φεβρουάριο του 1957, μετά τα οποία έγραψε το "Red Hot" με 2η πλευρά το "Pearly Lee", τον Σεπτέμβριο του 1957, δύο πολύ δυαντά rockabilly κομμάτια. Και στα δύο αυτά κομμάτια παίζει πιάνο ο Jerry Lee Lewis.

Το "Red Hot" θα μπορούσε να γίνει μεγάλη επιτυχία, αλλά ο Sam Phillips προτίμησε να ρίξει το βάρος στη προώθηση του «Great Balls Of Fire" του Jerry Lee Lewis.

Έτσι το "Red Hot" δεν έκανε πολλές πωλήσεις. Ο Riley τόσο εξοργίστηκε που πήγε μια ημέρα μεθυσμένος στο στούντιο της Sun και τα έκανε λίμπα!

Ο Riley - αφού τον ηρέμισε ο Phillips - συνέχισε παρόλα αυτά να ηχογραφεί για την Sun, αλλά είχε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα ομοίως.


Έχοντας καλό παρουσιαστικό και με «άγρια» σκηνική παρουσία, ο Riley είχε μια σύντομη σόλο καριέρα μαζί με το συγκρότημα "The Little Green Men".

The Little Green Men ήταν η μπάντα του Riley στην Sun. Εκτός του Riley, μέλη ήταν οι Roland Janes, JM Van Eaton, Marvin Pepper, Jimmy Wilson και αργότερα, προσχώρησε και ο Martin Willis.


Το 1960, έφυγε από την Sun και άρχισε να ηχογραφεί για την Rita Records του Roland Janes. Εκεί έγραψε το hit "Mountain Of Love" του Harold Dorman.

Το 1962, μετακόμισε στο Λος Άντζελες και εργάστηκε εποχιακά ως μουσικός με τον Dean Martin, τους Beach Boys, τον Herb Alpert, τον Sammy Davis Jr. και άλλους, ενώ παράλληλα ηχογραφούσε με διάφορα ψευδώνυμα.


Στις αρχές της δεκαετίας του ‘70, ο Riley άφησε την μουσική για να επιστρέψει στο Αρκάνσας και να ξεκινήσει δική του δουλειά στον κατασκευαστικό κλάδο.

Το 1978 τα κομμάτια "Red Hot" και ""Flyin' Saucers Rock 'n' Roll", παίχτηκαν από τον Robert Gordon και τον Link Wray, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί σε μία συναυλία στο Μέμφις το 1979, η επιτυχία του οποίου οδήγησε σε νέες ηχογραφήσεις με την Sun και την επιστροφή του στις εμφανίσεις.


Το 1992 τον ανακάλυψε ο Μπομπ Ντίλαν, που ήταν οπαδός του από το 1956,


Το άλμπουμ του “Hot Damn!” (1997) ήταν υποψήφιο για βραβείο Grammy.





Η τελευταία είδηση για τον Riley όπως δημοσιεύθηκε στο http://www.rockabillyhall.com/ είναι δυστυχώς πολύ θλιβερή. Βαριά άρρωστος ο Riley αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, σε σημείο που ακόμα και η ανεύρεση φαγητού για αυτόν και την σύζυγό του Joyce, είναι πλέον δύσκολη! Δίνεται η διεύθυνση για όσους μπορούν να βοηθήσουν.

Billy Lee Riley

723 Crest Drive

Jonesboro, Arkansas 72401


Για τον Billy Lee διάβασε:

http://en.wikipedia.org/wiki/Billy_Lee_Riley
http://www.rockabillyhall.com/BLR.html
http://www.enotes.com/contemporary-musicians/riley-billy-lee-biography

Δείτε σε βίντεο το "Red Hot" από live εμφάνιση του Riley στην Σουηδία το 2003



Δείτε σε βιντεο τον Sam Philips να μιλάει για τον Riley..



Δεν υπάρχουν σχόλια: