Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

The Sonny Burgess story


Ο Sonny Burgess (πραγματικό όνομα Albert Austin "Sonny" Burgess) γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 1931, σε ένα αγρόκτημα κοντά στο Newport του Arkansas από τον Albert και την Esta Burgess.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ο Burgess άρχισε να παίζει country, western swing και boogie woogie μουσική σε διάφορες αίθουσες χορού και μπαρ γύρω από το Newport.

Ο Burgess, μαζί με τον Kern Kennedy, τον Johnny Ray Hubbard και τον Gerald Jackson σχημάτισαν μία Boogie Woogie μπάντα που την ονόμασαν ‘Rocky Road Ramblers’.

Το 1954, μετά την απόλυσή του Burgess από τον Αμερικανικό Στρατό (1951-53), το συγκρότημα σχηματίστηκε πάλι με ένα νέο όνομα. ήταν οι ‘Moonlighters’.

Μετά από συμβουλή του θρυλικού παραγωγού Sam Phillips, το συγκρότημα διευρύνθηκε και αποτέλεσαν τους ‘Pacers’.

Ήδη η μουσική που έπαιζαν ήταν παθιασμένο rockabilly.

Ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος ήταν το θρυλικό "We Wanna Boogie" που ηχογραφήθηκε το 1956 για τη Sun Records, στο Μέμφις, περίπου 60 μίλια ανατολικά από την γενέτειρα του Burgess.

Listen!



Η άλλη πλευρά ήταν το "Red Headed Woman". Και τα δύο ήταν γραμμένα από τον Burgess.



Τα τραγούδια αυτά, με την χαρακτηριστική φωνή του Burgess, έχουν χαρακτηρισθεί ως από τα πιο δυναμικά κομμάτια της εποχής που πρωτοάνθησε το rock n' roll.

Η δε σκηνική παρουσία του συγκροτήματος δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Ο Burgess έφθασε στο σημείο να βάφει τα μαλλιά του, στην απόχρωση του κόκκινου της φωτιάς για να ταιριάζει με την κιθάρα του και το τζάκετ του.

Παρόλα αυτά ο Burgess δεν μπόρεσε να γνωρίσει την φήμη άλλων αστεριών της Sun (Elvis, Roy Orbison, Johnny Cash κλπ)

Το 1958 ο Ricky Nelson έκλεψε από τον Burgess το "My Bucket's Got a Hole in It", αμέσως μόλις το κυκλοφόρησε ο Burgess (το τραγούδι βέβαια, είναι του θρυλικού Hank Williams από το 1949). "Μου άρεσε ο Ricky, αλλά μου φαίνεται σαν να άλλαξε την μπύρα με γάλα!" ήταν η δήλωση του Burgess.

Τελικά ο Burgess διέλυσε την μπάντα το 1971, αλλά αργότερα βρέθηκε ένα νέο κοινό στην Ευρώπη.

Το 1992, μαζί με τον Dave Alvin των Blasters ηχογράφησε τον δίσκο "Tennessee Border" στο στυλ του παλιού καλού ροκαμπίλυ.

Ο Burgess μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame της Ευρώπης το 1999.

Το 2002 μπήκε με την μπάντα του (που λέγονταν πλέον Legendary Pacers) στο Rockabilly Hall of Fame, στο Jackson του Tennessee.


Πηγές: http://en.wikipedia.org/wiki/Sonny_Burgess

http://www.rockabillyhall.com/SonnyBurgess.html


Επίσημη ιστοσελίδα:

http://www.legendarypacers.com/





2 σχόλια:

ΑΝΑΠΟΔΟ 8 είπε...

Φοβερα συγκεντρωμενη δουλεια πανω στο αντικειμενο του blog,που αξιζει τον κοπο. Μπραβο ghost

ghostGreaser είπε...

Χάρηκα που σε γνώρισα ανάποδο 8.