Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

The Chantays - Pipeline (1963)


«Pipeline» είναι το φημισμένο surf rock κομμάτι του συγκροτήματος The Chantays που ηχογραφήθηκε το 1963.


Οι Chantays σχηματίστηκαν το 1963. Ήταν πέντε φίλοι από το σχολείο της Santa Ana στην California, ο Bob Spickard, ο Brian Carman, ο Bob Welch, ο Warren Waters και ο Rob Marshall.


Η «Pipeline», αρχικά ονομαζόταν "Liberty's Whip," αλλά άλλξε όνομα όταν μέλη του συγκροτήματος είδαν το φιλμ του Bruce Brown με τίτλο ταινίας "Endless Summer", μία πρωτοποριακή ταινία ντοκιμαντέρ για δύο Καλιφορνέζους που γυρνούσαν όλο τον κόσμο σε αναζήτηση του τέλειου κύματος.

«Pipeline» σημαίνει "αγωγός" και αναφέρεται σε ένα φαινόμενο στο σερφ, στο οποίο η κορυφή του κύματος το οποίο ένας surfer έχει ‘καβαλήσει’ πηγαίνει εντελώς πάνω από το κεφάλι του και σκάει μπροστά του, αφήνοντάς τον στο κέντρο αυτού που μοιάζει με σωλήνα από το νερό.


Το κομμάτι γρήγορα ανέβηκε στα Billboard Pop charts, φτάνοντας στο νούμερο 4, και έγινε ένα κλασικό hit της εποχής του.



Παρά το γεγονός ότι είχαν πάρα πολλές μελωδίες surf, το «Pipeline» ήταν για τους Chantays το μόνο hit single, και θεωρείται ένα από τα ορόσημα της surf μουσικής.


Τον Νοέμβριο του 1997, οι Chantays ηχογράφησαν μια νέα ακουστική εκδοχή της μελωδίας, με τίτλο «Pipeline Unplugged", που κυκλοφόρησε στο άλμπουμ τους "Waiting For The Tide".


Άλλοι που έπαιξαν την "Pipeline" ήταν: Johnny Thunders, Dick Dale (με τον θρυλικό Stevie Ray Vaughan σε μία καταπληκτική εκτέλεση! Ακούστε την εκτέλεση πιο κάτω… ), The Ventures, Hank Marvin, The Challengers, Anthrax, Bruce Johnston κ.α .




Δεν υπάρχουν σχόλια: