Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011

The Penguins - "Earth Angel"


Οι ‘Penguins’ ήταν ένα αμερικάνικο doo-wop συγκρότημα της δεκαετίας του 1950, που έμεινε περισσότερο γνωστό για το υπέροχο Top 40 hit τους, "Earth Angel (Will You Be Mine)", που ήταν μία από τις πρώτες rhythm and blues επιτυχίες που πέρασε στα pop charts. Το τραγούδι έφτασε στο νο 8 στο Billboard Hot 100 Chart και στο νο 1 στα R&B charts.

Τα αρχικά μέλη των Penguins ήταν:

Curtis Williams (1934 - 1979) (μπάσο-βαρύτονο)

Cleveland Duncan (1935) (τενόρος)

Dexter Tisby (1935) (τενόρος)

Bruce Tate (1937 - 1973) (βαρύτονος)

Ο Duncan και ο Williams ήταν πρώην συμμαθητές στο Γυμνάσιο Fremont στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, και ο Williams είχε γίνει μέλος των ‘The Hollywood Flames’. Στα τέλη του 1953, αποφάσισαν να σχηματίσουν ένα νέο φωνητικό συγκρότημα, και πρόσθεσε τον Tisby και τον Tate. Ο Williams έφερε ένα τραγούδι, "Earth Angel," στο οποίο είχε εργαστεί με τον Gaynel Hodge, ένα άλλο μέλος του Hollywood Flames.

Οι Penguins ήταν ένα από τα πολλά doo-wop συγκροτήματα της περιόδου που έπαιρναν το όνομά τους από πτηνά (όπως The Orioles, The Flamingos και The Crows). Ένα από τα μέλη κάπνιζε τσιγάρα Kool, τα οποία, εκείνο τον καιρό είχαν τον "Willie the Penguin" ως χαρακτήρα καρτούν στη διαφήμιση. Θεωρούσαν τους εαυτούς τους "cool", και αποφάσισαν να αυτοαποκαλούνται "The Penguins."

Η ‘Dootone Records’ κυκλοφόρησε το single των Penguins, "Hey Senorita", στα τέλη του 1954 ως την Α-πλευρά, αλλά ένας ραδιοφωνικός DJ τον έβαλε από τη Β-πλευρά: και το "Earth Angel" ανέβηκε μέχρι το νο 1 στο Billboard charts (το μόνο τραγούδι των Penguins που έφτασε τόσο ψηλά), και έμεινε εκεί για τρεις εβδομάδες στις αρχές του 1955.

Σε μια κοινή πρακτική της εποχής, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί συχνά παρουσίαζαν ξεχωριστά playlists (λευκών και μαύρων καλλιτεχνών). Έτσι, το "Earth Angel" ταυτόχρονα ηχογραφήθηκε από το λευκό συγκρότημα ‘The Crew-Cuts’ το 1955. Οι Crew-Cuts (γνωστοί για το "Shboom" του 1954) το οδήγησαν στο νο 3 στα Hot 100 chart.

Το συγκρότημα διαλύθηκε το 1962. Ο Cleveland Duncan συνέχισε να ηχογραφεί ως ‘The Penguins’, με νέο μέλος τον Walter Saulsberry και τους ‘Viceroys’. Αργότερα, η το συγκρότημα ήταν: Duncan, Saulsberry, Vesta and Evelyn King, και Vera Walker. Με το τέλος της δεκαετίας του '60, το συγκρότημα έφερε την ονομασία ‘Fabulous Penguins’.

Άλλοι καλλιτέχνες που ερμήνευσαν το "Earth Angel" ήταν :ο Johnny Tillotson (1960), ο Bobby Vinton (1963), ο Elvis Presley ενώ ήταν στην Γερμανία (home recording) και κυκλοφόρησε το 1984 (A Golden Celebration) και άλλοι. Στην ταινία Back to the Future’, το παίζουν οι ‘Marvin Berry and the Starlighters’.

Δεν υπάρχουν σχόλια: