Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

The Trashmen


A-well-a everybody's heard about the bird

B-b-b-bird, bird, bird, b-bird's the word…”

Ένα από τα πιο περίεργα hit που ανέβηκε στο Top 10 των ΗΠΑ ήταν το "Surfin 'Bird" από τους Trashmen. Οι στίχοι αποτελούνται ως επί το πλείστον από τους τίτλους των δύο hits των Rivingtons, το "Papa-Oom-Mow-Mow" και το "The Bird's the Word", που επαναλαμβάνονται ατέλειωτα από τον μανιακό τραγουδιστή / ντράμερ Steve Wahrer.

Το "Bird Surfin '" κυκλοφόρησε από τη μικρή εταιρία Garrett το φθινόπωρο του 1963 και έφτασε στη μεγαλύτερη θέση (# 4) την εβδομάδα της 1ης Φεβρουαρίου 1964 (την εβδομάδα που οι Beatles έφτασαν στο # 1 στα charts του Billboard για πρώτη φορά, με το "I Want To Hold Your Hand").

Οι Trashmen ήταν ένα κουαρτέτο από τη Μινεάπολη της Μινεσότα: Tony Andreason (lead κιθάρα), Dal Winslow (κιθάρα, φωνητικά), Bob Reed (μπάσο) και Steve Wahrer (τραγουδιστής, τύμπανα). Προήλθαν από τον Jim Thaxter and the Travelers, ο οποίος έκανε μόνο ένα single,το "Sally Jo"/ "Cyclone" το 1960.

Οι Trashmen ήταν μια rock 'n' roll που έπαιζε ως επί το πλείστον μουσική surf. Οι Rivingtons, που έγραψαν τόσο το "Papa-Oom-Mow-Mow" όσο και το "The Bird's the Word", μήνυσαν τους Trashmen και τη δισκογραφική τους εταιρία για λογοκλοπή.

Το "Surfin 'Bird" μετά την δικαστική νίκη των Rivingtons πιστώνεται πλέον στους Al Frazier, "Rocky" Wilson, Carl White και Sonny Harris, τα τέσσερα μέλη των Rivingtons.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Trashmen έπαιξαν 289 one-night stands γυρνώντας στις ΗΠΑ το 1964. Ο Andreason υπολογίζει πως το συγκρότημα ταξίδεψε 140.000 μίλια εκείνο το έτος. Την επόμενη χρονιά πήγαν έως τη Βενεζουέλα.

Η συνέχεια του "Surfin 'Bird" ήταν το "Bird Dance Beat", το οποίο ήταν κοντά για να γίνει μεγάλη επιτυχία, αλλά κατάφερε να φτάσει μόνο μέχρι το # 30 στο Billboard Hot 100.

Ένα "Surfin 'Bird" LP κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 1964 και έφτασε στο # 48 στα album charts. Ήταν ένα ωραίο μίγμα surf instrumentals (συμπεριλαμβανομένης μιας καλής έκδοσης του "Miserlou" και του "Malaguena") και φωνητικών (όπως το "Money" του Barrett Strong, το "It's So Easy" του Buddy Holly και το "Henrietta" του Jimmy Dee).

Αν και το συγκρότημα συνέχισε να βγάζει καλά singles, ο καιρός τους είχε περάσει και στα τέλη του 1967, οι Trashmen διαλύθηκαν.

Ξαναμαζεύτηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και συνέχισαν να παίζουν σε τοπικό επίπεδο μέχρι που ο Steve Wahrer πέθανε στις 21 Ιανουαρίου 1989 (ήταν 47 ετών). Από τότε πρόσθεσαν τον αδελφό του Tony, Mark Andreason στα τύμπανα ως αντικατάσταση του Wahrer. Ο Tony κάνει και τα φωνητικά.

Το "Surfin 'Bird» έχει παιχτεί από διάφορους καλλιτέχνες, όπως οι Cramps, οι Ramones και οι Beach Boys. Έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές, τηλεοπτικές διαφημίσεις και ταινίες, κυρίως στο «Full Metal Jacket» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ (1987).

Δεν υπάρχουν σχόλια: