Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

The Dick Dale story (RIP Dick Dale)


Ο Dick Dale, που ονομάστηκε ο "Βασιλιάς της Κιθάρας Surf",  γεννήθηκε ως Richard Monsour στη Βοστώνη το 1937. Ο πατέρας του ήταν Λιβανέζος και η μητέρα του Πολωνέζα. Από παιδί, άκουγε τη λαϊκή μουσική και από τις δύο κουλτούρες, γεγονός που είχε αντίκτυπο στην αίσθηση της μελωδίας και στους τρόπους με τους οποίους θα διάλεγε αργότερα όργανα με χορδές. Άκουγε επίσης και μεγάλες swing μπάντες και ο πρώτος του μουσικός ήρωας ήταν ο drummer Gene Krupa, ο οποίος αργότερα τον επηρέασε στο πώς να παίζει κιθάρα. Ο πατέρας του τον ενθάρρυνε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την κιθάρα και το 1954, η οικογένεια μετακόμισε στη νότια Καλιφόρνια.

Ύστερα από προτροπή ενός DJ της country, ο Monsour υιοθέτησε το όνομα Dick Dale και άρχισε να παίζει σε τοπικά show talent, όπου το ενδιαφέρον του για το rockabilly τον έκανε δημοφιλή. Ηχογράφησε ένα demo τραγούδι, το "Ooh-Whee Marie", για την τοπική εταιρεία Del-Fi. Στα τέλη της δεκαετίας του '50, ο Dale έγινε surfer και σύντομα βρήκε τον τρόπο να μιμείται τους ήχους και τα συναισθήματα του σπορ και του ωκεανού στην κιθάρα του και γρήγορα βρήκε ένα ενθουσιώδες ακροατήριο στους φίλους του σερφ. Ο Dale άρχισε να παίζει τακτικά σε συναυλίες στο Rendezvous Ballroom κοντά στο Newport Beach, με την υποστηρικτική μπάντα του Del-Tones. Σύντομα ο Dale έγινε δημοφιλής και τον Σεπτέμβριο του 1961, η Deltone κυκλοφόρησε το single "Let's Go Trippin", το οποίο θεωρείται το πρώτο ηχογραφημένο surf instrumental.


Το "Let's Go Trippin" έγινε τεράστια επιτυχία και μάλιστα σε εθνικό επίπεδο. Ο Dale κυκλοφόρησε μερικά ακόμη τοπικά singles, όπως το "Jungle Fever", το "Misirlou" και το "Surf Beat", και το 1962 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, το πρωτοποριακό Surfer's Choice, με την Deltone

Το "Misirlou" (Μισιρλού), που σημαίνει Αιγύπτια ήταν ένα προπολεμικό τραγούδι που πρωτοδισκογραφήθηκε από τον γνωστό στην Αμερική Τέτο Δημητριάδη (1927), αλλά διαθέτει μελωδία που ήταν ήδη γνωστή στην ανατολική Μεσόγειο. Περαιτέρω, το κομμάτι είχε ήδη διασκευαστεί με τζαζ ενορχήστρωση στην Αμερική το 1941, από τον Έλληνα μετανάστη Νίκο Ρουμπάνη. Η «σπιντάτη» εκτέλεση του Dale ήταν αυτή που έκανε γνωστό το τραγούδι στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Η επιτυχία του Surfer's Choice τον έφερε σε συνεργασία με την Capitol Records, την προβολή του στο περιοδικό Life το 1963, και σε εμφανίσεις στο The Ed Sullivan Show και στο φιλμ Beach Party. Επίσης κυκλοφόρησε τον επόμενο δίσκο LP King of the Surf Guitar και μετά άλλα τρία άλμπουμ με την Capitol μέχρι το 1965. Κατά το διάστημα αυτό, ανέπτυξε μια στενή σχέση συνεργασίας με τον Leo Fender, ο οποίος συνέχισε να κατασκευάζει μεγαλύτερα και καλύτερα ηχητικά συστήματα για τα γούστα του Dale για πιο δυναμικές και ζωντανές εμφανίσεις.


Η μουσική Surf έγινε μια εθνική μανία, με συγκροτήματα όπως οι Beach Boys και οι Jan & Dean, αλλά το 1964, η βρετανική εισβολή έκλεψε μεγάλο μέρος της βροντής του surf και ο Dale διώχθηκε από την Capitol το 1965.

Αφού επέζησε από καρκίνο άρχισε να έχει άλλα ενδιαφέροντα: να φροντίζει μια ποικιλία απειλούμενων ζώων, να σπουδάζει πολεμικές τέχνες, να σχεδιάζει το σπίτι των ονείρων του και να μαθαίνει να οδηγεί αεροπλάνα. Το 1979, υπέστη μια λοίμωξη που σχεδόν του κόστισε το πόδι του. Εμφανιζόταν περιστασιακά γύρω από τη Νότια Καλιφόρνια σε όλη τη δεκαετία του '70 και '80.
Το 1986 προσπάθησε να επιστρέψει ηχογραφώντας ένα single. Εμφανίστηκε το 1987 στην ταινία “Back to the Beach” όπου έπαιξε ντουέτο με τον Stevie Ray Vaughan το "Pipeline" των Chantays, το οποίο και προτάθηκε για Grammy για το Καλύτερο Rock Instrumental.


Κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Tribal Thunder” το 1993, αλλά η επιστροφή του Dale δεν ήταν ολοκληρωμένη έως ότου το "Misιrlou" επελέγη ως το opening theme για την ταινία Pulp Fiction του 1994 του Quentin Tarantino. Το "Miserlou" έγινε συνώνυμο της αισθητικής του Pulp Fiction και σύντομα συνόδευε αμέτρητα διαφημιστικά σποτ (όπως και πολλά άλλα του κομμάτια Dale). Ως αποτέλεσμα, το “Tribal Thunder” και το “Unknown Territory”, που ακολούθησε το 1994, προσέλκυσαν πολλή προσοχή, κερδίζοντας θετικές κριτικές και εκπληκτικά δυνατές πωλήσεις.


Το 2001, κυκλοφόρησε το “Spacial Disorientation”,μετά από το οποίο σταμάτησε να ηχογραφεί, αλλά συνέχισε να παίζει συχνά, ακόμα και όταν είχε μυριάδες προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, ορθοκολικό καρκίνο και προβλήματα με την καρδιά και τα νεφρά.


Ο Dale είχε ακόμα ένα πολυάσχολο πρόγραμμα συναυλιών, όταν πέθανε στις 16 Μαρτίου 2019, σε ηλικία 81 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: