Κυριακή 19 Μαΐου 2019

The Bobby Vee story


O Bobby Vee γεννήθηκε ως Robert Thomas Velline στο Fargo της Βόρειας Ντακότας στις 30 Απριλίου 1943. Οι γονείς του ήταν νορβηγικής και φινλανδικής καταγωγής. Η οικογένειά του είχε πάντα σχέση με την μουσική. Ο πατέρας του έπαιζε βιολί και πιάνο, ο θείος του έπαιζε πιάνο και οι δύο του αδελφοί έπαιζαν κιθάρα και ήταν μέλη μιας τοπικής μπάντας. Ο Vee έπαιζε σαξόφωνο πριν αρχίσει την κιθάρα. Ο αδελφός του Billy ήταν αυτός που σχημάτισε μια νεανική μπάντα με κύριο τραγουδιστή τον Bobby, καθώς ήταν ο μόνος που γνώριζε τα λόγια σε όλα τα τραγούδια. 
Το πρώτο του single, "Suzie Baby", γράφτηκε το 1959 στην εταιρία Soma που είχε έδρα την Minneapolis, είχε μια επιρροή από το "Peggy Sue" του Buddy Holly και έγινε επιτυχία στη Μινεσότα. 



Το επόμενο single του, ήταν το "What You Want?" του Adam Faith. Το επόμενο single του, "Rubber Ball" (1961, νο 6 σε ΗΠΑ και νο 1 σε Αυστραλία), τον έκανε ένα διεθνές αστέρι. Με το αθώο του πρόσωπο ο Vee και κάποια καλά τραγούδια δεν άργησε να γίνει ένα από τα πολλά teen idols της εποχής.



Με το "Take Care Of My Baby" το καλοκαίρι του 1961 έφτασε στο νο 1 στα pop chart του Billboard και στο νο 3 στα αγγλικά charts. Άλλα τραγούδια του που έγιναν επιτυχίες ήταν το "More Than I Can Say", "Run to Him", (1962), "The Night Has A Thousand Eyes", "Bobby Tomorrow", (1963). Το αρχικό όνομα του συγκροτήματος του Bobby ήταν The Shadows, αλλά άλλαξαν το όνομά τους σε The Strangers, όταν έμαθαν για τους The Shadows του Cliff Richard.


Η καριέρα του Vee ξεκίνησε νε μέσω μιας τραγωδίας που έμεινε γνωστή ως "Η Ημέρα που Πέθανε η Μουσική". Στις 3 Φεβρουαρίου του 1959,ο Buddy Holly, ο Ritchie Valens και ο Big Bopper, σκοτώθηκαν στη συντριβή ενός αεροπλάνου, μαζί με τον 21χρονο πιλότο Roger Peterson. (Ο Dion DiMucci, ο τέταρτος της μουσικής παρέας είχε επιλέξει να μην ταξιδέψει με το αεροπλάνο και σώθηκε). Το ατύχημα έγινε κοντά στο Clear Lake της Iowa, στο δρόμο για το επόμενο show στο Moorhead της Μινεσότα. Ο Velline (Vee), που τότε ήταν 15 ετών, και μια βιαστικά συγκροτημένη μπάντα μαθητών από το Fargo που ονομάζονταν The Shadows προθυμοποιήθηκαν να αναπληρώσουν τον Holly και το συγκρότημά του στο Moorhead. Το παίξιμό τους ήταν επιτυχημένο, βάζοντας τις βάσεις για την μετέπειτα σταδιοδρομία του Vee.
Η εμφάνιση των Beatles στην ποπ μουσική σκηνή το 1964 άλλαξε την ιστορία του rock and roll. Ξαφνικά τα αθώα τραγούδια και η υγιεινή εικόνα του Bobby Vee δεν ήταν πλέον στη μόδα. Σύντομα εξαφανίστηκε από τα charts.

Το 1967, επέστρεψε δυναμικά με το "Come Back When You Grow Up" το οποίο ανέβηκε στο νούμερο τρία. Είχε κάποιες άλλες μικρές επιτυχίες, πριν χαθεί ξανά, ενώ το 1972 ένα άλμπουμ του δεν πήγε καθόλου καλά.


Στη δεκαετία του '80, ο Vee άρχισε να κάνει ταξίδια στο εξωτερικό. Το 1988 περιόδευσε στην Αμερική με τους ανανεωμένους Crickets.

Στην αρχή της καριέρας του ο Vee είχε κάνει κάποιες περιοδείες με ένα μουσικό που ονόμαζε τον εαυτό του Elston Gunnn, ενώ το πραγματικό του όνομα ήταν Robert Allen Zimmerman, γνωστός αργότερα ως Bob Dylan.

Ο Vee πέθανε στις 24 Οκτωβρίου του 2016, σε ηλικία 73.

Δεν υπάρχουν σχόλια: