Τρίτη, 19 Μαΐου 2009

The Glen Glenn story


Ένας από τους πιο αγαπημένους μου Rockabilly τραγουδιστές των 50's είναι ο Glen Glenn.


Αν και ποτέ δεν κέρδισε την ίδια φήμη και την δημόσια αναγνώριση όπως οι πρωτοπόροι του Rockabilly της Δυτικής Ακτής (West Coast Rockabilly) συμπολίτες του, όπως ο Eddie Cochran και ο Ricky Nelson, το ταλέντο του Glen Glenn υπήρξε πολύ μεγαλύτερο από την τύχη του στην μουσική σκηνή των 50’s, καθώς τα κομμάτια του είναι πλέον θρυλικά στον χώρο του Rockabilly, ενώ μεγάλα ονόματα της ροκ, όπως ο Bruce Springsteen, ο Tom Petty και ο Μπομπ Ντίλαν, έχουν παίξει πολλά τραγούδια του επί σκηνής.

Ο Glenn γεννήθηκε ως Glenn Troutman στις 24 Οκτωβρίου 1934, στο Joplin του Mιζούρι.

Ο Troutman μεγάλωσε με τους κλασικούς παραδοσιακούς country ήχους του βαθύ Νότου και όταν η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο San Dimas, της Καλιφόρνια, το 1948, ο ενθουσιασμός του για την κλασική country και την western swing μουσική συνέχισε να αναπτύσσεται.

Σε ηλικία 17 χρονών, ο Troutman πήγε και αγόρασε μια κιθάρα και άρχισε να παίζει μαζί με τον συμμαθητή του Gary Lambert, ο οποίος ήταν ένας ικανός κιθαρίστας που άκουγε τους νέους R & B ήχους της Καλιφόρνια μέσα από τα ερτζιανά κύματα. Ο Troutman με τον Lambert σύντομα σχημάτισαν ένα Country δίδυμο με την ονομασία Missouri Mountain Boys και ξεκίνησαν κάνοντας το γύρο του Λος Άντζελες σε country μπαρς, ενώ ο Troutman παράτησε το γυμνάσιο για να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη μουσική.

Κάποια στιγμή οι Troutman και Lambert παρουσιαστήκανε σε τοπική τηλεοπτική εκπομπή αφιερωμένη στην country μουσική, όπου έγιναν φίλοι με άλλους τραγουδιστές που είχαν το ίδιο στυλ, όπως ο Eddie Cochran.

Ο Lambert έκοψε κάποια demos με τον Cochran, ενώ ο Troutman είχε επηρεαστεί έντονα από το στυλ της μουσικής του Cochran, ένα μείγμα country με γρατζουνίσματα R & B ρυθμού. Σύντομα ο Troutman άρχισε να παίζει R & B και Rockin' country μελωδίες, ενώ μετά την αλλαγή του όνοματός του σε Glen Trout, άρχισε να κάνει περιοδείες και να κόβει demos, κυρίως χωρίς τον Lambert.

Στα τέλη του 1957, επιτέλους,ο Troutman έκλεισε συμφωνία με την LA ERA Records, και τον Ιανουάριο του 1958 κυκλοφόρησε το πρώτο του single, το υπέροχο "Everybody's Movin'" που στην πίσω πλευρά είχε το "I'm Glad My Baby's Gone." Ωστόσο, σύντομα δύο όχι πολύ ευπρόσδεκτες εκπλήξεις περίμεναν τον Troutman – πρώτα χωρίς να τον ρωτήσει, η ERA του έδωσε ένα νέο όνομα, το Glen Glenn, και δεύτερον, ενώ άρχιζε να φαίνεται το αστέρι του, του ήρθε το χαρτί να παρουσιαστεί στον στρατό (και την ίδια εποχή και ο Lambert). Αν και η ERA συνέχισε να κυκλοφορεί υλικό με τον Glenn, χωρίς όμως ο ίδιος να είναι σε θέση να προωθήσει τους δίσκους του, λίγοι τον προσέξανε εκείνη την εποχή, ενώ πολύ αργότερα οι εραστές του Rockabilly θα καταλάβουν την αξία κομματιών όπως το "Blue Jeans and a Boy's Shirt" το "One Cup of Coffee" και την όμορφη μπαλάντα "Laurie Ann", τα οποία θεωρούνται πλέον κλασικά,.

Όταν το 1960, ο Troutman και ο Lambert απολύθηκαν από τον Στρατό επιχείρησαν να ασχοληθούν με την καριέρα τους στην μουσική, από εκεί που σταμάτησε, αλλά εκείνο τον καιρό ήδη η φήμη του Rockabilly είχε αρχίζει να εξασθενεί, ενώ παράλληλα η ERA είχε δώσει τον Glenn στην θυγατρική της Dore Records, η οποία προσπάθησε να τον χρησιμοποιήσει σαν ένα καλά-επεξεργασμένο ποπ αστεράκι. Παρόλο που τα αποτελέσματα δεν ήταν και τόσο τρομακτικά, οι δίσκοι από εκείνη την συνεργασία δεν πουλούσαν ιδιαίτερα καλά και σύντομα ο Troutman εγκατέλειψε την πλήρη απασχόληση με την μουσική, αν και μαζί με τον Lambert συνέχισαν να παίζουν τα Σαββατοκύριακα.Η country πλευρά των Troutman και Lambert φάνηκε με ένα δίσκο που έκαναν το 1961 και ο οποίος έγινε γνωστός πολύ καθυστερημένα, το 1964, και ο οποίος τελικά θα σήμαινε το τέλος της καριέρας του Glenn, αν ένα βρετανικό άλμπουμ δεν είχε κυκλοφορήσει, το 1977, με μία συλλογή από σπάνιο Rockabilly υλικό.

Όπως και για πολλούς άλλους λιγότερο γνωστούς αμερικάνους rockabillies, ο Glenn, σύντομα αγαπήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και έκανε πολλούς οπαδούς και το 1984 έκοψε μαζί με τον Lambert, ένα νέο άλμπουμ για την εταιρία Ace.

Από τότε ο Glenn εμφανίζεται συχνά νυχτερινά κλαμπ στην Καλιφόρνια, και σε συναυλίες στην Ευρώπη.

Αν και 75 ετών σήμερα ο Glen Glenn, συνεχίζει να παίζει την αγαπημένη Rockabilly μουσική σε συναυλίες και η Mary, σύζυγός του για 48 χρόνια, τον πειράζει λέγοντάς του «όταν είσαι σπίτι είσαι ψόφιος, αλλά όταν ανεβαίνεις στην σκηνή ζωντανεύεις»!


(Το πρωτότυπο άρθρο από τα αγγλικά που το μετέφρασα - με μικρές αλλαγές - από τον Mark Deming, All Music Guide μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ: http://www.artistdirect.com/nad/music/artist/bio/0,,436130,00.html).


--Πλούσιο υλικό - με πολλές φωτογραφίες! - για τον Glen Glenn στο Rockabilly Hall of Fame ΕΔΩ:

http://www.rockabillyhall.com/GlenGlenn.html


-- Δείγματα από τραγούδια του στην Amazon μπορείτε να ακούσετε ΕΔΩ: http://www.amazon.com/Glen-Rocks/dp/B000YPZCQS/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=dmusic&qid=1242758525&sr=8-2

--Οι δικοί μας Bullets παίζουν το "One Cup of Coffee and a Cigarette” στο άλμπουμ Final Race .

Videos:

Δεν υπάρχουν σχόλια: