Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

The Johnny Burnette story

Ο Johnny Burnette (πλήρες όνομα: John Joseph Burnette) ήταν ένας πιονέρος του Rockabilly, που πιο πολύ έχει μείνει γνωστός για το γνωστό, “Rock-A-Billy Boogie”, τραγούδι που, ίσως, αποτελεί τον «εθνικό ύμνο» των πιστών του ροκαμπίλι...

Ο Johnny γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1934, στο Memphis του Tennessee, από την Willie May και τον Dorsey Burnett Sr.

Μεγάλωσε μαζί με τους γονείς του και τον αδελφό του Dorsey στην περιοχή Lauderdale Courts του Memphis, το οποίο από το 1948 ως το1954, ήταν επίσης το μέρος που ζούσαν η Gladys και ο Vernon Presley με τον γιο τους, Elvis.

Περνώντας τα εφηβικά του χρόνια στο Μέμφις στις αρχές της δεκαετίας του ΄50, ο Johnny έγινε πρωταθλητής στην πυγμαχία. Πάντα είχε όμως ενδιαφέρον για την μουσική και τελικά αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μουσικό τρίο στο οποίο συμμετείχαν ο αδελφός του Dorsey στο μπάσο και τον φίλο του, Paul Burlison, στην ηλεκτρική κιθάρα. Θα γινόντουσαν γνωστοί ως The Johnny Burnette Trio. Για καιρό και οι τρεις έπαιζαν μαζί και εργαζόντουσαν με μειωμένο ωράριο και σαν ηλεκτρολόγοι στο Μέμφις.

Η ηλεκτρική εταιρεία στην οποία εργαζόντουσαν απασχολούσε και ένα συμμαθητή τους, ένα φορτηγατζή για βοηθό. Το όνομά του ήταν Elvis Presley.

Το 1956, έφυγαν από το Μέμφις για τη Νέα Υόρκη και άρχισαν να συμμετέχουν στους μουσικούς διαγωνισμούς Ted Mack, όπου κέρδισαν πολλά πρώτα βραβεία.

Σε αυτό το σημείο συναντήθηκαν με τον Jerome Henry, ο οποίος έγινε ο μάνατζέρ τους και ο οποίος τους σύναψε συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρία Coral.

Εκείνο τον καιρό μπήκε στο γκρουπ και ένας ντράμερ, ο Tony Austin, που ήταν ξάδερφος του Carl Perkins.

Ένα από τα πρώτα τους αποτελέσματα για την εταιρία, το 1956, ήταν το "The Train Kept-A-Rollin", (του Tiny Bradshaw), τραγούδι το οποίο είχε κάποια επιτυχία.

Το τραγούδι το ηχογράφησαν αργότερα, οι Yardbirds και οι Aerosmith.

Μετά από λίγα χρόνια μαζί, το τρίο διαλύθηκε, ο Dorsey έφυγε λίγο πριν την εμφάνιση του γκρουπ στην μουσική ταινία του Alan Freed “Rock, Rock”, και υπέγραψε στην ΕRA Records, στα τέλη του 1959 ενώ ο Τζόνι υπέγραψε στην Liberty Records, την ίδια εποχή.


Δείτε μία σκηνή από το “Rock, Rock”, με τον Alan Freed


Αντικαταστάτης του Dorsey έγινε ο Johnny Black, αδελφός του Bill Black, μπασίστα του Elvis.

Παρόλη την εμφάνιση του γκρουπ στην ταινία και τα τρία σινγκλς και ένα LP που κυκλοφορήσανε, το Rock and Roll Trio επισήμως διαλύθηκε το Φθινόπωρο του 1957.

Το καλοκαίρι του 1960, Τζόνι είχε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία με το "Dreamin '".

Έφτασε μέχρι το νο11 στο Billboard Hot 100 και το νο 5 στην Βρετανία.


Στις 14 Αυγούστου 1964 ο Johnny πνίγηκε σε τραγικό ατύχημα που είχε με την βάρκα του στην Λίμνη Clearlake της California.


Ο γιος του Rocky συνέχισε στα ίχνη του πατέρα του και είναι σήμερα τραγουδιστής του Rock n Roll. Πιο γνωστό ταργούδι toy, το "Tired of Toein' the Line" (1980).

Ο Dorsey πέθανε το 1979.


Ακούστε το ΚΛΑΣΣΙΚΟ “Rock-A-Billy Boogie” και τραγουδήστε…

Well, it's a-Rock, a-Rock, a-Rock Billy Boogie.

A-Rock'n', Rock'n, a-Rock Billy Boogie.

A-Rock, a-Rock, a-Rock a-Billy Boogie.

A-Rock, a-Rock, a-Rock a-Billy Boogie.

A-Rock, Rock, a-Rock a-Billy Boogie tonight.




Ο Johnny Burnette & το Rock and Roll Trio στο γνωστό "Houndog"




Διάβασε για τον Johnny και ΕΔΩ: http://en.wikipedia.org/wiki/Johnny_Burnette
και ΕΔΩ: http://www.rockabilly.net/articles/burnette.shtml
και ΕΔΩ: http://www.rockabilly.nl/artists/jburnette.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: