Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

The Vince Taylor story

Ο Vince Taylor έμεινε γνωστός ως “Black Leather Rebel” εξαιτίας της ενδυμασίας του. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η εμφάνιση του Elvis με παρόμοιο ντύσιμο (μαύρη δερμάτινη στολή) στο comeback του '68 είχε το πρότυπό της στις εμφανίσεις του Taylor πίσω στο 1960.

Το πραγματικό όνομα του ήταν Brian Maurice και γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1939 στο Holden Isleworth του Middlesex, της Αγγλίας.

Σε ηλικία 7 ετών, η οικογένειά του έφυγε από την Αγγλία και μετανάστευσε στο New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί, ο πατέρας του Brian πήγε να εργαστεί σε ένα ανθρακωρυχείο. Το εξαιρετικά χαμηλό βιοτικό επίπεδο της οικογένειας άλλαξε ριζικά το 1955, όταν η αδελφή του Brian παντρεύτηκε με τον Joseph Barbera, συν-ιδιοκτήτη του διάσημης εταιρίας παραγωγής κινουμένων σχεδίων Hanna-Barbera (γνωστή για τις σειρές The Flintstones, Top Cat, Tom and Jerry, Scooby-Doo κλπ) και όλη η οικογένεια Holden μετακόμισε στην Καλιφόρνια μαζί τους. Ο Brian φοιτούσε στο Λύκειο του Χόλιγουντ και σκόπευε να γίνει πιλότος.

Σε ηλικία 18 χρονών, εντυπωσιασμένος από τη μουσική των Eddie Cochran, Gene Vincent, ( φώτο) Chuck Berry κ.α. άρχισε να τραγουδά σε μικρές τοπικές εκδηλώσεις και με την υποστήριξη του ισχυρού κουνιάδου του, έπαιξε στο Λονδίνο, όπου είχε αρχίσει να διαμορφώνεται το ρεύμα των rockers.

Εκεί, σε ένα μπαρ, το “The 2 I’s” όπου έπαιζε ο βρετανός ρόκερ Tommy Steele, ο Brian συναντήθηκε με μερικούς ελπιδοφόρους μουσικούς του Rockabilly (όπως ήταν ο ντράμερ Tony Meehan, που πήγε αργότερα στους Shadows και ο μπασίστας Tex Makins) και αποφάσισαν να σχηματίσουν μια μπάντα: Τους Playboys. Αλλαξε το όνομά του σε Βινς Τέιλορ, (Vince Taylor) αφότου διάβασε σε ένα πακέτο τσιγάρα Pall Mall την λατινική φράση "“In hoc Vince’s” Άλλοι λένε ότι επηρεάστηκε από το όνομα του αγαπημένου του Gene Vincent.

Το 1958 ηχογράφησαν για την Parlophone, το πρώτο τους single το καταπληκτικό “Brand New Cadillac”, ένα από τα πιο αγαπημένα Rockabilly κομμάτια του κινήματος των Rockers.

Δείτε ΕΔΩ ένα βίντεο από live εμφάνιση του Taylor στα τέλη της δεκετίας του'70.

Παρά την δυναμική σκηνική παρουσία και του πολύ προσωπικού στυλ του Taylor, (ή ίσως και εξαιτίας αυτού) οι πωλήσεις ήταν τόσο μικρές που η δισκογραφική εταιρεία έσπασε τη συμβόλαιο και το γκρουπ πήγε στην «Palette Records» και ηχογράφησαν το “I’ll Be Your Hero” και το “Jet Black Machine”, στις 19 Αυγούστου 1960.

Αλλά ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του Βινς, έκανε τα μέλη της μπάντας να τον διώξουν και να αλλάξουν όνομα σε "The Bobbie Clarke Noise"..

Με αυτό το όνομα η μπάντα προσκλήθηκε να παίξει στο διάσημο Θέατρο Ολύμπια στο Παρίσι το 1961. Ο Βινς αν και στενοχωρημένος από αυτήν την εξέλιξη έμεινε φίλος με την παλιά του μπάντα και τους ζήτησε να τον αφήσουν να τραγουδήσει μαζί τους στο Παρίσι.

Οι άλλοι τον άφησαν και ο Vince δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη...

Όταν εμφανίστηκε στην σκηνή ντυμένος από την κορυφή ως τα νύχια με την μαύρη δερμάτινη στολή, συμπεριλαμβανομένων των γαντιών, με ένα μεγάλο μενταγιόν της Ιωάννας της Λορένης στο λαιμό του, η παρουσία του, αλλά και το στυλ του προκάλεσαν αίσθηση, με αποτέλεσμα να υπογράψει εξαετές συμβόλαιο με την εταιρία Barclay.

Κατά τη διάρκεια του 1961 και του 1962 περιόδευσε την Ευρώπη ως ένα σημαντικό πλέον, αστέρι της ροκ, και έπαιζε πάλι ως «Vince Taylor and his Playboys».

Ήταν ιδιαίτερα γνωστός και στην Ελλάδα, που τότε, αρχές του '60 άρχισε να "ροκάρει"...

Όμως ο Βινς είχε αρχίσει να έχει προβλήματα με τα ναρκωτικά και πολλές φορές έλεγε ασυναρτησίες στην σκηνή. Σύντομα η μπάντα διαλύθηκε και ο Βινς προσκολλήθηκε σε μια θρησκευτική ομάδα.

Το πιο γνωστό κομμάτι του Taylor είναι σίγουρα το "Brand New Cadillac", το οποίο έχει παιχτεί από πολλούς άλλους καλλιτέχνες, με πιο γνωστούς τους Clash (πολλοί νομίζουν ότι είναι δικό τους).

Το κομμάτι μπορείτε να το ακούσετε - σε δύο πολύ καλές εκτελέσεις- από τους Clash ΕΔΩ και από την ορχήστρα του Brian Setzer ΕΔΩ:

Σύμφωνα με τον David Bowie, ο Taylor ήταν η κύρια πηγή έμπνευσής του για τον χαρακτήρα Ziggy Stardust.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Ελβετία, όπου, όπως έλεγε, πέρασε τα καλύτερά του χρόνια και εργαζόταν ως μηχανικός αεροπλάνων. Πέθανε το 1991 μετά από μακρά ασθένεια.


Δείτε στο video τον Vince να λέει το Twenty Flight Rock του Eddie Cochran


Για τον Vince διάβασε:

http://en.wikipedia.org/wiki/Vince_Taylor

http://www.rockabilly.nl/artists/vtaylor.htm

http://vince-taylor.ifrance.com/

http://thehoundblog.blogspot.com/2008/12/alias-vince-taylor.html

http://regimientocinqo.wordpress.com/tag/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CF%86%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-rock-n-roll/

..το τελευταίο είναι ελληνικό!
















Φώτο από:

http://vince-taylor.ifrance.com/

http://thehoundblog.blogspot.com/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο βλογ φίλε,
άσε που μάλλον είμαστε γείτονες..

rock on

ghostGreaser είπε...

Thanks φίλε.
Να σαι καλά.