Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

The Carl Perkins story (part 1)


Όταν ο Elvis Presley άφησε την SUN, ο Sam Phillips αναπλήρωσε το κενό με μια ξεχωριστή σειρά τραγουδιστών που σήμερα χαρακτηρίζονται κλασσικά ονόματα του Rock and Roll.

Μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις του, ήτανε ο Carl Perkins, που θεωρείται από πολλούς σαν ο χαρακτηριστικότερος καλλιτέχνης του Rockabilly.


Για μένα ο Carl Perkins είναι ο αυθεντικότερος εκφραστής του rockabilly και δεν ονομάστηκε άδικα "ο βασιλιάς του Rockabilly".


Σύμφωνα με τον Charlie Daniels, τα τραγούδια του Carl Perkins είναι η προσωποποίηση της rockabilly εποχής και ο ήχος του Carl Perkins προσωποποιεί τον rockabilly ήχο περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον συμμετείχε σε αυτόν, διότι ποτέ του δεν άλλαξε στυλ".


Στην αρχή, ο Perkins ήταν τραγουδιστής «honky tonk», επηρεασμένος σε μεγάλο βαθμό από τον Hank Williams, αλλά τον συνάρπαζε παράλληλα η ενεργητικότητα και ο δυναμισμός των rhythm and blues. Ωστόσο, μόνο σαν ο Presley άφησε τη Sun επέτρεψε ο Phillips στον Perkins να αναπτύξει το δικό του μουσικό στύλ.


Ο Perkins, σαν τον Presley, γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1932, σε μια φτωχή οικογένεια στο Νότο, στο Tiptonville του Tennessee.

Μεγάλωσε ακούγοντας Southern μουσική gospel του Νότου (Southern gospel music) στις εκκλησίες των λευκών και spirituals από τους μαύρους που δούλευαν στις φυτείες.


Από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να εργάζεται σκληρά σε διάφορες αγροτικές δουλειές, ενώ τα βράδια άκουγε από το ραδιόφωνο το Grand Ole Opry.

Άρχισε να μαθαίνει κιθάρα από έναν αφροαμερικάνο που τον έλεγε θείο John.


Στα τέλη του 1946, σε ηλικία μόνο 14 ετών, άρχισε να παίζει, μαζί με τον αδελφό του Jay, σε διάφορες ταβέρνες, όπου ήταν συνηθισμένοι οι καβγάδες. Ένα από τα τραγούδια που έπαιζαν συχνά ήταν το "Blue Moon of Kentucky" του Bill Monroe, αλλά με ένα καινούργιο country blues στυλ.


Το 1953, ο Perkins παντρεύτηκε με την Valda Crider.


Το Ιούλιο του 1954, ο Perkins και η γυναίκα του άκουσαν στο ραδιόφωνο να παίζεται το "Blue Moon of Kentucky" από τον Elvis Presley, τον Scotty Moore και τον Bill Black. Η Valda φώναξε: "Άκου! Παίζουν σαν και εσένα!"


Το 1954 πήγε για ένα δοκιμαστικό στην Sun Records και αμέσως έγινε δεκτός από τον Sam Phillips.


Το 1955 ο Perkins έγραψε το πιο γνωστό κομμάτι του, το θρυλικό "Blue Suede Shoes", αφού το εμπνεύστηκε από ένα περιστατικό που είδε σε μία από τις ταβέρνες που τραγουδούσε, όταν κάποιος που χόρευε θύμωσε με την ντάμα του όταν αυτή του πάτησε τα μπλε σουέντ (καστόρινα) παπούτσια του! Ο Phillips ήταν αυτός που του πρότεινε να προσθέσει το "Go, cat, go"!

Όταν ο Presley άφησε την Sun για την RCA το Νοέμβριο του 1955, ο Phillips, είπε στον Perkins "Carl Perkins, you're my rockabilly cat now."


Το "Blue Suede Shoes" κυκλοφόρησε το Ιανουάριο του 1956 και γνώρισε αμέσως τεράστια επιτυχία.

Ο δίσκος με το «Blue Suede Shoes», είχε στην άλλη πλευρά το «Honey Don’t», δύο τραγούδια που έκαναν τον δίσκος ένα κλασσικό δίσκο του Rockabilly.


Ο δίσκος έφτασε στην κορυφή των αμερικανικών τοπς της Country, της pop και της rhythm and blues μουσικής, σημαίνοντας τη δημοτικότητα, σε εθνικό επίπεδο, του rockabilly. Το γεγονός ήταν σημαντικό ακόμα, επειδή, ενώ ο Presley είχε απλά προσαρμόσει σκοπούς των παληών μπλούζ, ο Perkins έγραφε τραγούδια του rockabilly που αντηχούσανε τα συναισθήματα και τα πιστεύω των παιδιών στους δρόμους.


O Perkins μπήκε στα tops λίγες φορές ακόμα, με δίσκους σαν τους «Boppin’ the Blues» και «Dixie Fried», αλλά δεν διέθετε ένα απαραίτητο στοιχείο: την εικόνα του σταρ. Ενώ ο Presley ήταν εντυπωσιακός και φαινομενικά ασυμβίβαστος, ο Perkins ήταν παντρεμένος και με τρία παιδιά. Ακόμα ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1956, όταν ο τραυματίστηκε σοβαρά σήμανε ουσιαστικά το τέλος της καριέρας του στα tops.


Ήταν Μάρτιος του 1956, όταν μετά από ένα show στο Norfolk της Virginia οι αδελφοί Perkins πήγαιναν για την Νέα Υόρκη για μία εμφάνιση στο Show του Perry Como στο κανάλι NBC. Κοντά στο Dover του Delaware, το αυτοκίνητο χτύπησε με ένα φορτηγό, ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε σε ένα χαντάκι με νερό. Ο ντράμερ Holland έσωσε τον Carl από πνιγμό, ο οποίος όμως είχε χτυπήσει στον λαιμό του. Ο Carl για μία ολόκληρη ημέρα είχε χάσει τις αισθήσεις του. Ο οδηγός, Thomas Phillips, σκοτώθηκε..

Στις 23 Μαρτίου, ο Bill Black, ο Scotty Moore και ο D.J. Fontana επισκέφτηκαν τον Perkins στο Νοσοκομείο, καθοδόν για μία εμφάνιση στη Νέα Υόρκη μαζί με τον Presley. Ο Black του είπε: "Hey man, ο Elvis στέλνει την αγάπη του" και ένα τσιγάρο.

Μία βδομάδα μετά έλαβε και ένα τηλεγράφημα από τον Presley με τις ευχές του για γρήγορη ανάρρωση.


Ο Sam Philips είχε σχεδιάσει να κάνει έκπληξη στον Perkins με ένα χρυσό δίσκο στο The Perry Como Show. Τα "Shoes" ήδη είχαν πουλήσει περισσότερους από 500.000 δίσκους.


Στις 3 Απριλίου, ο Presley έκανε την δική του εκτέλεση του "Blue Suede Shoes" κατά την διάρκεια της εμφάνισής του στο Milton Berle Show. Αν και η δίκη του εκτέλεση έγινε πιο δημοφιλής από του Perkins, έφτασε μόνο μέχρι το #20 στα chart του Billboard.


Συνεχίζεται…...






2 σχόλια:

Rockin' Daddy είπε...

Hey Man! Cool Blog!!. Regards From Spain.

ghostGreaser είπε...

Hey! Thanks for visiting! And your's is super!