Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Ray Charles - "What'd I Say" (1959)


Το "What'd I Say" είναι το γνωστό rhythm and blues τραγούδι του Ray Charles, που το ηχογράφησε το 1959 ως single, αλλά χωρισμένο σε δύο μέρη!


Με αυτό το τραγούδι η φήμη του Charles εκτινάχθηκε και το όνομά του μπήκε και θριαμβευτικά και στον χώρο της mainstream ποπ μουσικής.


Οι επιρροές από την gospel μουσική σε συνδυασμό με τα σεξουαλικά υπονοούμενα στο τραγούδι δεν έκαναν μόνο δημοφιλή ευρέως τον Charles, τόσο στο λευκό όσο και στο μαύρο κοινό. Το τραγούδι έδωσε στον Charles τον πρώτο χρυσό δίσκο και έγινε ένα από τα πλέον σημαντικά τραγούδια στην R & B και rock and roll ιστορία.


Για το υπόλοιπο της καριέρας του, ο Charles έκλεινε κάθε συναυλία του με αυτό το τραγούδι. Έφτασε στον αριθμό 10 στα 500 μεγαλύτερα τραγούδια όλων των εποχών του περιοδικού Rolling Stone.


Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του Charles, το "What'd I Say" βγήκε τυχαία όταν αυτοσχεδίαζε για να γεμίσει το χρόνο του στο τέλος μιας συναυλίας, τον Δεκέμβριο του 1958 στο Brownsville της Pennsylvania. Ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν είχε δοκιμάσει να παίξει ένα τραγούδι στο ακροατήριό του πριν να ηχογραφηθεί, αλλά το "What'd I Say" ήταν εξαίρεση.


Ο Charles και η ορχήστρα του είχαν τελειώσει το ρεπερτόριό τους, αλλά έμεναν ακόμα 12 λεπτά για να τελειώσει το πρόγραμμα. Ο Charles είπε στις Raelettes, «Άκου, πάω να παίξω και εσείς απλώς ακολουθείστε με».


Το τραγούδι είχε επιρροές από gospel και boogie-woogie με αυτοσχέδιους στίχους που δεν είχαν και πολύ νόημα ("Hey Mama don't you treat me wrong / Come and love your daddy all night long / All right now / Hey hey / All right"). Στη μέση του τραγουδιού, ο Charles είπε ότι οι Raelettes θα έπρεπε να επαναλαμβάνουν ότι έκανε, και το τραγούδι μετατράπηκε σε ένα ‘διάλογο’ μεταξύ του Charles και των Raelettes.



Το κοινό ανταποκρίθηκε άμεσα. Όλοι πετάχτηκαν όρθιοι και άρχισαν να χορεύουν. Πολλοί πλησίασαν τον Charles, στο τέλος της παράστασης να ρωτήσουν εάν θα μπορούσαν να αγοράσουν το δίσκο. Ο Charles και η ορχήστρα του το επανέλαβαν πάλι αρκετές συνεχόμενες νύχτες με την ίδια αντίδραση του κόσμου σε κάθε παράσταση.


Το περιοδικό Billboard αρχικά αντιμετώπισε χλιαρά έδωσε το "What'd I Say". Ο γραμματέας της Atlantic Records άρχισε να παίρνει κλήσεις από τους διανομείς, ωστόσο οι ραδιοφωνικοί σταθμοί αρνήθηκαν να το παίξουν επειδή είχε πάρα πολλά σεξουαλικά υπονοούμενα. Μια ελαφρώς ‘εξυγιασμένη’ έκδοση κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1959 ως απάντηση στις καταγγελίες και το τραγούδι έφτασε στο νο 82. Μια εβδομάδα αργότερα, πήγε στο 43, και μετά στο 26. Τότε το Billboard αναθεώρησε και έγραψε ότι το τραγούδι ήταν «το ισχυρότερο ρεκόρ pop ότι ο καλλιτέχνης έχει κάνει μέχρι σήμερα". [15] Μέσα σε λίγες εβδομάδες το "What'd I Say"έφτασε στο νο 1 των R&B singles chart του Billboard και στο νο 6 στο Billboard Hot 100, και έγινε ο πρώτος χρυσός δίσκος του Charles.



Το "What'd I Say" απαγορεύτηκε από πολλούς ‘μαύρους’ και ‘άσπρους’ ραδιοφωνικούς σταθμούς λόγω της έντονης ερωτικής φύσης του τραγουδιού.



Το What'd I Say το τραγούδησαν πολλοί γνωστοί τραγουδιστές. Ο Elvis Presley το τραγούδησε το 1964 για την ταινία film ‘Viva Las Vegas’μαζί με την εκρηκτική Anne Margaret. Επίσης ο Cliff Richard, ο Eric Clapton, ο Eddie Cochran, η Nancy Sinatra, ο Sammy Davis, Jr., ο Johnny Cash, ο Jerry Lee Lewis, οι Rolling Stones και άλλοι.





Δεν υπάρχουν σχόλια: