Τρίτη 31 Μαΐου 2011

The Charlie Feathers story


Ο Charlie Feathers ήταν ένας από τους πιονέρους του rockabilly, εκεί στην αυγή της Sun Records, ενώ στη συνέχεια έγινε και τραγουδιστής της country. Συνδυάζοντας στοιχεία country, blues, bluegrass και προσφέροντας το δικό του ατόφιο rockabilly έδειξε ότι ήταν ένας από τους πιο γνήσιους και πρωτότυπους καλλιτέχνες του είδους.

Ο Feathers γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου του 1932 κοντά στο Slayden του Μισούρι, με τη μουσική να βρίσκεται παντού στο μέρος που μεγάλωσε. Μετά από περιστασιακές δουλειές στο Ιλινόις και στο Τέξας, ο Feathers μετακόμισε στο Μέμφις το 1950, όπου εργάζονταν για ένα κατασκευαστή κουτιών μέχρι μια μηνιγγίτιδα τον έφερε στο νοσοκομείο.

Ακούγοντας ραδιόφωνο εκεί σε καθημερινή βάση, αποφάσισε να γίνει επαγγελματίας τραγουδιστής. Το 1954, θέλησε να δει την εταιρία του Sam Phillips και να κυκλοφορήσει κάτι στην Sun Records. Μαζί με τον κιθαρίστα Stan Kesler έπαιξε το "I Forgot to Remember to Forget" του Elvis.

Ο Phillips αποφάσισε να δοκιμάσει νέους καλλιτέχνες, και αφού έφερε στον Feathers τον τραγουδοποιούς της country Bill Cantrell και Quinton Claunch, κυκλοφόρησε το πρώτο single, το κλασικό "Peepin' Eyes" συνδυασμό με το "I've Been Deceived".

Ο δίσκος έκανε αρκετό θόρυβο σε τοπικό επίπεδο και ο Feathers πήγε στη Sun για ένα δεύτερο single, αλλά ο καλλιτέχνης είχε μεγαλύτερα οράματα. Παρά το γεγονός ότι ο Phillips τον είδε ως "θαυμάσιο στυλίστα της country", ο Feathers ήθελε να ροκάρει και έγραψε πολλά demo στην Sun σε αυτό το στυλ.

Όταν ο Phillips δεν θέλησε να ακούσει, ανυπόμονος ο Feathers πήγε στην αντίπαλη εταιρία στο Μέμφις, την Meteor Records, όπου έγραψε τα rockabilly κλασικά "Tongue-Tied Jill" και "Get With It".

Από εκεί έκανε νέα συμφωνία με την King Records, και εδώ είναι η ιστορία του Charlie Feathers ως θρύλου της rockabilly αρχίζει πραγματικά. Τα δισκάκια που έκανε για την King είναι από τις μεγαλύτερα rockabilly κομμάτια του '50, όπως "One Hand Loose", "Bottle to the Baby", "Everybody's Lovin' My Baby" και "I Can't Hardly Stand It" όλα κλασικά του είδους. Όταν η σύμβαση με την King τελείωσε ο Feathers συνέχισε να γράφει singles πολύ υψηλής μουσικής ποιότητας, για μια ποικιλία εταιριών του Μέμφις, παίζοντας επίμονα τη μουσική του, για όποιο τοπικό κοινό ήθελε να ακούει.

Όταν η αναβίωση του rockabilly ξεκίνησε στην Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του '70, ο Feathers έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης που γνώρισε την αποθέωση από τους του πιστούς της rockabilly και τους νοσταλγούς της εποχής του ‘50. Τα παλιά 45άρια του έγιναν περιζήτητα και κάθε πολλοί ήθελαν να μάθουν γιατί ποτέ δεν έκανε πραγματικά μεγάλο δίσκο και ποια ήταν η συμμετοχή του στη Sun.

Ηχογράφησε το άλμπουμ New Jungle Fever το 1987 και το Honkey Tonk Man το 1988, έχοντας τον γιό του, τον Bubba Feathers, στην κιθάρα.

Με προβλήματα υγείας που τον ταλάνιζαν, καθώς είχε διαβήτη του και του αφαιρέθηκε χειρουργικά ένας του πνεύμονας, ο Feathers συνέχισε την δική του οξύθυμη πορεία, σημειώνοντας το πρώτο του άλμπουμ για μια μεγάλη δισκογραφική εταιρία το 1991 (Elektra's American Masters series) και συνέχισε να ηχογραφεί και να παίζει για τους φαν του στην Ευρώπη. Πέθανε στις 29 Αυγούστου του 1998, από επιπλοκές μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ήταν 66 ετών.

Το τραγούδι του "That Certain Female" ακούγεται στο soundtrack της ταινίας ‘Kill Bill Vol. 1’ και το "Can't Hardly Stand It" στο ‘Kill Bill Vol. 2’.

Δεν υπάρχουν σχόλια: