Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

The Johnny Horton story


Ο Johnny Horton (30 Απριλίου 1925 - 5 Νοεμβρίου 1960), ήταν γνωστός Αμερικανός τραγουδιστής της country μουσικής, που ήταν περισσότερο γνωστός για τα ημι-folk τραγούδια του, τα λεγόμενα "saga songs" που οδήγησαν στις «ιστορικές μπαλάντες" που έκαναν θραύση στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960.


Τέτοια τραγούδια που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, ήταν κυρίως το "The Battle of New Orleans" το οποίο κέρδισε το 1960 το βραβείο Grammy του καλύτερου τραγουδιού Country & Western.

Το τραγούδι πήρε τον αριθμό 333 στα καλύτερα τραγούδια του αιώνα.



Το 1960, ο Horton είχε δύο άλλες δύο επιτυχίες, το "North to Alaska," από την ταινία με τον John Wayne και το "Sink the Bismarck".



Ο Horton ήταν επίσης τραγουδιστής rockabilly, και συμπεριλήφθηκε στο Rockabilly Hall of Fame.



Ο Horton γεννήθηκε στο Λος Άντζελες, ο νεότερος από πέντε αδέλφια, αλλά μεγάλωσε στην πόλη Rusk στο Ανατολικό Τέξας. Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο Gallatin το 1944, παρακολούθησε το Lon Morris College στο Jacksonville του Τέξας, με υποτροφία στο μπάσκετ.


Στη συνέχεια, εργάστηκε στην Καλιφόρνια και την Αλάσκα. Επέστρεψε στο Τέξας και κέρδισε έναν διαγωνισμό ταλέντων που διοργάνωσε ο εκφωνητής-ραδιοφώνου Jim Reeves και σύντομα πρωταγωνίστησε στο δημοφιλές Louisiana Hayride.


Ο Horton παντρεύτηκε δύο φορές. Η πρώτη του γυναίκα ήταν η Donna Cook και τον Σεπτέμβριο του 1953, παντρεύτηκε την Billie Jean Jones. Η Jones ήταν η χήρα του θρυλικού Hank Williams. Με την Billie Jean, απέκτησε δύο κόρες.



Στις 5 Νοεμβρίου του 1960, ο Horton σκοτώθηκε σε μετωπική σύγκρουση με έναν μεθυσμένο οδηγό στο Highway 79 στο Μιλάνο του Τέξας, ενώ επέστρεφε στο σπίτι από μια παράσταση στο Skyline Club στο Ώστιν.


Όταν ο Johnny Cash, ο οποίος ήταν στενός φίλος του Χόρτον, έμαθε για το ατύχημα, είπε, «κλειδώθηκα σε ένα από τα barrooms του ξενοδοχείου, και έκλαψα."


Ο Cash, αφιέρωσε το "When It's Springtime in Alaska (It's Forty Below)" στον Horton.


Το πιο αγαπημένο μου τραγούδι του Johnny Horton - "Johnny Reb"




Δεν υπάρχουν σχόλια: